Kaj se zgodi, če si pred spanjem privoščite nekaj oreščkov

Magazin 13. Feb 202318:00
Ženska jé oreščke
Profimedia

Ko je govora o večernih prigrizkih, so mnenja precej različna.

Največja težava: metabolizem se upočasni in vse, kar bomo pojedli tik pred odhodom v posteljo, naj bi se shranilo v obliki maščobe.

Toda naš metabolizem je veliko zapletenejši. Čeprav je, ko smo v mirovanju, počasnejši, nikoli ne preneha delovati – tudi ko spimo.

Kalorije, ki jih zaužijete ponoči, ne bodo spremenile metabolizma ali štele več kot tiste, ki jih boste zaužili čez dan, pišejo na strani arkansaške univerze za medicinske vede (UAMS).

Nekatere študije celo kažejo, da lahko prigrizek pred spanjem pomaga pri izgubi teže in, kar je najpomembneje, poskrbi za boljši spanec.

Vendar bodite pozorni!

Vsak večerni prigrizek nima takega učinka! Ni toliko pomemben čas v dnevu – pomembno je, kaj in koliko zaužijete. “Preveč zaužitih kalorij (v primerjavi s porabljenimi) v kateremkoli delu dneva bo povzročilo povečanje telesne teže,” pravi Betsy Day, vodja klinike UAMS.

In večina ljudi se nagiba k uživanju visokokalorične hrane, ki si jo še najpogosteje privošči med sproščanjem pred televizijo.

Katera živila niso priporočljiva v večernih urah

Sladkor in kofein očitno nista primerna, saj motita naravni cikel spanja. Zaradi slanih prigrizkov boste še bolj lačni, ocvrta hrana pa bo verjetno povzročila zgago in tudi zato kvarila vaš spanec. Tudi alkoholne pijače niso priporočljive, ker vplivajo na REM-spanec, zaradi česar se boste zjutraj zbudili utrujeni.

Obstajajo pa prigrizki, ki si jih po mnenju nekaterih nutricionistov lahko privoščite brez skrbi tudi pozneje v dnevu.

Oreščki, na primer, niso le sprejemljiv večerni prigrizek, dejansko lahko pomagajo bolje spati.

Kot pišejo na strani Healthline, so živila, ki vsebujejo aminokislino triptofan, dober večerni prigrizek. Aminokislina je ključna za delovanje možganov in spodbuja izločanje hormona serotonina. Zaradi serotonina smo bolj sproščeni in bolje spimo. Oreščki z največ triptofana so indijski oreščki, pistacije in mandlji.

Tudi živila, ki vsebujejo melatonin, se uvrščajo na seznam. Večina oreščkov vsebuje dobro količino omenjenega hormona, pistacije in mandlji pa naj bi ga vsebovali največ. Orehi so prav tako bogat vir melatonina. Vsebujejo tudi veliko magnezija, ki prav tako pomembno vpliva na kakovost spanca.

in za konec …

Oreščki so zdrav prigrizek in po mnenju nekaterih nutricionistov si jih lahko privoščite tudi zvečer, a vendar zmernost velja. Bodite pozorni na porcije. Prav tako je pomembno, da oreščki niso soljeni ali sladkani.

Če obstajajo pridružene bolezni ali kakršnekoli zdravstvene težave, pa se o tem obvezno pogovorite s svojim zdravnikom.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.