Kaj se zgodi, če vsak dan jeste sir?

Magazin 13. Jan 202318:37 0 komentarjev
sir, mlečni izdelki
PROFIMEDIA

Ste tudi vi med ljubitelji mlečnih izdelkov in je na vašem vsakodnevnem meniju sir? Potem vas morda zanima, kako ta mlečni izdelek vpliva na vaše telo.

Ameriški portal The Healthy je strokovnjake vprašal, kako uživanje mlečnih izdelkov vpliva na kožo, zaprtje in spanec.

Po ugotovitvah omenjenega portala sir hitro odpravi vašo lakoto in je odličen vir beljakovin. A ta vrsta mlečnih izdelkov ima po drugi strani – kot opozarja ameriška nutricionistka Katie Bressack – precej kalorij, natrija in nasičenih maščob, kar pa lahko poveča raven slabega (LDL) holesterola.

Prav tako prekomerno uživanje sira vpliva na kožo. Ameriška dermatologinja Lisa Fairman Pfingstler ocenjuje, da obstajajo povezave med uživanjem mleka in mlečnih izdelkov in aknami. Za omenjeni portal je predstavila študijo, ki je potrdila, da predvsem posneto mleko (v primerjavi z drugimi vrstami mlečnih izdelkov) poveča pojavnost aken.

Kognitivna nevroznanstvenica dr. Sara Mednick in avtorica knjige The Power of the Downstate pa medtem v svojih študijah potrjuje, da sir blagodejno vpliva na spanec. “Obstajajo dokazi, da uživanje mlečnih izdelkov pozitivno vpliva na spanje,” pravi. Po njenih besedah mlečni izdelki niso le hranilno bogati, ampak vsebujejo tudi precej triptofana. Ta sodi med esencialne aminokisline, kar pomeni, da človek triptofana ne more proizvajati sam, ampak ga lahko dobi le s prehrano.

Kaj je triptofan?

V človeškem telesu se triptofan pretvori v serotonin, ki je znan tudi kot hormon dobrega počutja oziroma sreče. Iz serotonina se ga nekaj pretvori v melatonin oziroma hormon spanja. Melatonin je sicer tudi človeku lasten hormon, ki ponoči zmanjšuje vzburjenost in uravnava biološki ritem telesa. Eden od razlogov, zakaj je aminokislina triptofan tako učinkovita pri izboljšanju razpoloženja in pomoči pri spanju, je tudi 5HTP (5-hidroksitriptofan). Gre za stranski produkt triptofana, ki deluje na osrednju živčni sistem in izboljša dobro počutje, saj ta pospeši tvorjenje seratonina.

Kot pove še Mednick, je tako lahko zadostna količina mlečnih izdelkov vsakodnevni prehrani odličen način za ohranjanje stalnega ritma spanja.

V članku na portalu “razbijejo” še en mit – in sicer ta, ali sir res povzroča zaprtje. Gastroenterolog Ken Brown iz Teksasa je jasen: “Mlečni izdelki, predvsem sir, ne povzročajo zaprtja, kar pritrjuje nedavna študija,” pravi in jo opiše.

Izvedli so jo na 21 stanovalcih doma upokojencev, izsledki kažejo, da uživanje večjih količin sira ni imelo negativnega vpliva na črevesne navade. “Ravno nasprotno. Zmerno uživanje mlečnih izdelkov preprečuje zaprtje, je pokazala ena izmed študij,” še zaključi Brown.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!