Robert Golob bi dopolnil koalicijsko pogodbo, partnerji presenečeni

Slovenija 13. Jan 202317:54 > 17:54 8 komentarjev
Podpis koalicijske pogodbe
Borut Živulović/BOBO

Predsednik vlade in največje koalicijske stranke Robert Golob je na četrtkovem koalicijskem srečanju po informacijah N1 partnerje presenetil z napovedjo, da bodo pripravili in podpisali aneks h koalicijski pogodbi. Nanašal naj bi se na področje zdravstva in drugih reform, pri čemer je od ministra Danijela Bešiča Loredana prevzel tudi pripravo zdravstvene reforme. Ali to pomeni, da mu ne zaupa več?

Koalicijska pogodba je najpomembnejši dokument vsake vlade, čeprav so imele prav vse koalicije doslej z uresničevanjem zavez nemalo težav. Premier in predsednik vladajočega Gibanja Svoboda Robert Golob pa je po informacijah N1 koalicijske partnerje na rednem četrtkovem srečanju pred sejo vlade presenetil z napovedjo, da bodo manj kot osem mesecev po podpisu zdaj pripravili in podpisali še aneks h koalicijski pogodbi. Na vprašanje prisotnih, kaj bo pisalo v njem, pa naj bi odgovoril le: “Boste videli.”

Ko smo te informacije neuradno preverjali v koaliciji, jih nihče ni zanikal, je pa bila večina sogovornikov bodisi presenečena bodisi v zvezi s tem niso vedeli nobenih podrobnosti. Zgolj to, da naj bi se aneks nanašal na področje zdravstva in drugih načrtovanih reform, da naj bi bile v njem nekatere zaveze in da naj bi bila vsebina znana po razširjenem koalicijskem vrhu, ki bo prihodnji teden (18. januarja) na Brdu pri Kranju.

Kot je razumeti naše vire, bodo prav dogovori z vrha predstavljali vsebino aneksa. Iz krogov premierja Goloba pa je zdaj neuradno slišati, da bo ta aneks pripravljen in podpisan, “če bodo presodili, da je to potrebno.” Namen je, da bi bile s tem usmeritve vlade s področja zdravstva in drugih reform še bolj jasno določene.

Sklic vrha so sicer že v začetku decembra zahtevali v koalicijski SD, in sicer na temo zdravstva, kjer po mnenju Socialnih demokratov v mandatu te vlade še ni bilo narejenih resnih premikov. Še več, stanje se je v zadnjih tednih izrazito poslabšalo. A Robert Golob je s sklicem vrha počakal en mesec in nato dejal, da gre pravzaprav za redni koalicijski vrh, vsebino pa je z zdravstva razširil na vse reforme, ki jih za letos načrtuje vlada. To so nekateri naši sogovorniki iz vrst SD razumeli kot “relativizacijo” njihovih zahtev oziroma preusmerjanje pozornosti s katastrofalnih razmer v zdravstvu.

Preberite še: Pomiritveni sestanek pri Golobu: Bešič Loredan se je dvakrat opravičil Jankoviću

Tanja Fajon, Robert Golob
Luka Dakskobler /BOBO

Tako je po besedah naših virov Golob koalicijskim partnerjem dejal, da naj vsem svojim ministrom naročijo – tako kot je on ministrom iz kvote Svobode – da na koalicijski vrh prihodnjo sredo prinesejo tudi reforme (ali vsaj osnutke in načrte) s svojih področij – poleg zdravstva torej denimo še reforme pokojninskega sistema, pravosodja, šolstva, stanovanjske politike in davkov.

Vsa ta področja je Golob omenil že v novoletni poslanici, ko je dejal, da so naštete reforme lahko “temelj modernizacije naše države na način, da bomo Slovenijo spremenili v moderno evropsko državo, na katero bomo lahko vsi ponosni, kjerkoli jo bomo predstavljali”.

Preberite še: Leto 2023 bo v Sloveniji leto reform. Katerih in kaj nas čaka?

Za odziv na informacijo o podpisu aneksa h koalicijski pogodbi smo danes prosili vse tri koalicijske stranke (Gibanje Svoboda, SD, Levica), a tega za zdaj ne komentirajo. Usklajevanje besedila koalicijske pogodbe je sicer običajno precej naporen proces. Sedanja koalicija je svoje besedilo na 84 straneh uskladila in podpisala po enem mesecu rednih, skoraj vsakodnevnih pogajanj.

Minister za zdravje ni več zadolžen za zdravstveno reformo?

Potem ko je minister za zdravje iz kvote Svobode Danijel Bešič Loredan v zadnjih tednih zaradi svojega načina komunikacije in dela večkrat naletel na zid, njegov odnos z zdravniki in nekaterimi drugimi deležniki v zdravstvu pa se je poslabševal, naposled se je moral celo javno opravičevati ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, se je predsednik vlade odločil, da bo proces priprave in koordinacijo zdravstvene reforme prevzel kar njegov kabinet.

Zoran Janković, Danijel Bešič Loredan
Borut Živulović/BOBO

Zato je Golob napovedal ustanovitev nove delovne skupine, ki je z delom začela prav danes, koordinira pa jo sam. Ob tem naj bi koalicijskim partnerjem dejal, da to ne pomeni, da Bešič Loredan ne uživa več njegovega zaupanja. Minister za zdravje je sicer ustanovitev premierjeve delovne skupine, v kateri bo sedel tudi sam, danes pospremil z besedami, da je to “najboljša možna garancija, da to tudi uspe”.

Golob pa je v zvezi z njenim delovanjem sporočil: “Aktualna priložnost za korenito spremembo ni idealna, je pa verjetno edina, ki nam je ostala. Iskali bomo široko soglasje za eno najpomembnejših reform za to državo ter njene državljanke in državljane.” Kot pojasnjujejo na vladnem uradu za komuniciranje, bo skupina delovala po vzoru delovne skupine za blažitev draginje.

Preberite še: Alojz Ihan: Ali minister gasi požar z bencinom?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje