Kaj se zgodi, če vsak dan pijete pivo

Magazin 10. Maj 202318:54 1 komentar
Pivo
PROFIMEDIA

Ameriški novinar se je odločil za preizkus, v katerem zagotovo ni edini: in sicer da bo en teden vsak dan pil pivo. Čeprav ob kozarcu hladnega piva s prijatelji rad uživa, se je za potezo odločil, da bi raziskal, kakšne vplive na njegovo telo bo imelo vsakodnevno pitje. Po zaključenem tedenskem izzivu je izkušnjo strnil v precej nepričakovano priporočilo za vse pivce.

“Prvi dan sem pivo spil okrog 17. ure, ko sem zaključil delo,” začetek svojega eksperimenta enotedenskega pitja piva pojasni novinar ameriškega portala, ki si je vsak dan natočil pijačo enake znamke – odločil se je za pivo India Pale Ale (IPA), ki ga proizvajajo na lokalni kmetiji, le nekaj kilometrov od njegovega doma v zvezni državi New York.

Pivo poteši žejo – in tudi lakoto

“IPA je v primerjavi z lagerjem bistveno težji, zato sem ob pitju občutil to, kar po požirkih piva občuti večina ljudi – bil sem sit,” besede ameriškega novinarja navaja hrvaški N1.

Občutek sitosti je ob pitju piva pogost in povsem razumljiv, saj ga povzroča karbonizacija piva, ki zaradi izhlapevanja ogljikovega dioksida lahko vodi do občutka napihnjenosti. Ob napenjanju lahko pivo povzroči tudi zgago, saj zaradi svoje kislosti draži želodec.

alkohol
Foto: Alen Milavec /Bobo

Presnovne procese v telesu pa ob zaužitju piva zmoti alkohol, ki ga pijača vsebuje. Ob pitju alkohola mu jetra namreč dajejo prednost pred presnovo drugih makrohranil, ki prinašajo kalorije, kot so sladkorji in maščobe.

Novinar se spominja, da ga je sitost spremljala ves čas. “Tisto prvo noč sem večerjal malo kasneje – potem ko sem nehal čutiti sitost zaradi piva – in tudi spal sem slabo, kar bi lahko bilo zaradi piva ali pozne večerje. Preostanek tedna sem pivo pil po večerji ali ob vsaj nekaj hrane,” je povedal.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na spletni strani obvešča, da so nekateri učinki uživanja alkohola opazni takoj – pojavijo se v petih do desetih minutah po pitju in trajajo, dokler je alkohol prisoten v telesu. Kasnejši učinki nastopijo kot posledica rednega čezmernega pitja in se kažejo na telesnem ter duševnem zdravju, na socialnem, ekonomskem in drugih področjih.

Novinar je ob sitosti doživljal še en pogost učinek piva na telo, in sicer ga je pivo utrudilo. Stereotip, da je alkohol poživilo, je napačen, še opozarjajo pri NIJZ. Alkohol je namreč zaviralec osrednjega živčevja, v velikih koncentracijah pa lahko povzroči nezavest, komo, prenehanje dihanja in bitja srca ter celo smrt.

“Sproščenost je velik del privlačnosti alkohola”

Sitosti in utrujenosti pa se je pri novinarju pridružil še tretji značilen občutek: pivo mu je pomagalo, da se je počutil bolj sproščeno.

“Ne glede na to, ali sem pivo pil pred in med večerjo ali po njej, sem sproščenost občutil že po prvih požirkih, in to ni čudno, saj je sproščenost velik del privlačnosti alkohola,” meni novinar.

Po navedbah NIJZ je meja za zdrave odrasle moške dve enoti alkohola na dan, kar pomeni največ dva decilitra vina ali pol litra piva oziroma dve šilci žgane pijače, za zdrave odrasle ženske, ki niso noseče in ne dojijo, ter za osebe, starejše od 65 let, pa največ eno enoto alkohola dnevno.

N1 Zagreb piše, da za ozadjem pivske sproščenosti stojijo trdni dokazi. Alkohol namreč posnema delovanje γ-aminomaslene kisline, imenovane GABA, ki zmanjšuje električno aktivnost v možganih, kar povzroči prijeten in sproščujoč učinek, ki je podoben tistemu, ki ga čutimo po zaužitju pomirjeval.

Piknik
Profimedia

A drugi obraz alkohola je veliko manj mikaven. Ko sproščujoč učinek alkohola izzveni, ga lahko nadomesti tesnoba. Ta pa lahko posledično vodi v večjo potrebo po uživanju alkohola, da bi z njegovo pomočjo znova dosegli občutek pomiritve.

Enake občutke kot pivo vzbujata tudi globoko dihanje in meditacija

Ameriški novinar je ob koncu tedna, v katerem si je prav vsak dan privoščil pivo, svojo izkušnjo strnil v nekaj presenetljivih spoznanj.

“Čeprav uživam v sproščujočem učinku piva in je pitje piva s prijatelji brezčasna tradicija, ki ne kaže znakov izumiranja, obstajajo drugi načini za doseganje podobnega učinka sprostitve,” je zapisal novinar in ob tem priporočil globoko dihanje in meditacijo, ki bolj nežno vplivata na aktivnosti GABA in ob tem ne povzročata zasvojenosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje