Kaj so odkrili znanstveniki, ko so izsušili Niagarske slapove

Magazin 29. Okt 202216:45
Niagarski slapovi
Profimedia

Niagarski slapovi so eno največjih čudes na svetu.

Trije slapovi – Podkvasti, Ameriški in Slapovi nevestine tančice – razmejujejo ZDA in Kanado. Sicer niso izjemno visoki, vendar s pretokom 2.832 kubičnih metrov na sekundo predstavljajo najbolj vodnate slapove Severne Amerike – voda se izliva 57 metrov globoko.

In če bi zmanjkalo vode?

Nazadnje se je to zgodilo leta 1969, ko so inženirji začasno zajezili reko Niagaro, da bi proučili erozijo oziroma očistili melišče – vendar to ni bilo prvič, da so mogočni slapovi “izginili”.

Nekega zgodnjega spomladanskega jutra več kot stoletje pred tem – natančneje marca 1848 – so se prebivalci na obeh straneh reke zbudili in uzrli le strme skalne pečine, kjer je še večer prej bučala voda, piše canadiangeographic.ca. Vode, ki so jo blokirale velike ledene plošče, ni bilo več kot en dan.

Bodo slapovi znova potihnili?

Dva mostova, ki povezujeta mesto in otok na sredini reke Niagara, služita že stoletja in bi ju bilo nujno obnoviti.

O projektu je bilo mogoče brati že pred leti, nadaljeval naj bi se leta 2019, toda leta 2020 se je študija o tem, kako popraviti mostova – je za to res treba slapove izsušiti – nadaljevala. Za izvedbo rekonstrukcije mostu sredstva niso bila zagotovljena.

Nenavadna in strašljiva odkritja

Niagarski slapovi
Profimedia

Ko so se Niagarski slapovi prvič izsušili, so vaščani višje ob reki odkrili več mušket, bajonetov in mečev – verjetno je šlo za orožje iz bitke Lundy’s Lane, znane tudi kot Battle of Niagara, ki se je zgodila leta 1814.

Po poročanju časopisov iz leta 1969 je projekt izsuševanja privabil množice turistov. Znanstveniki so takrat iz struge odstranili ogromne količine kovancev, ki so jih obiskovalci v preteklih letih vrgli v slapove.

Znanstveniki pa so v kotlini našli tudi dve trupli, poroča britanski Guardian. Moškega, ki so ga pozneje identificirali, in žensko truplo, ki je bilo zagozdeno med dvema skalama. Njene identitete niso nikoli odkrili.

Čeprav gre za precej strašljiva odkritja, so bili prebivalci presenečeni, da številka ni bila večja – slapovi so točka za ljudi, ki želijo končati svoje življenje.

Slapovi pa so seveda tudi priljubljena točka za drzne podvige.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.