Kako čim bolj zdravo preživeti december?

Magazin 08. Dec 202107:30 0 komentarjev
Božična večerja
Profimedia

Čas božično-novoletnih praznikov je eden najlepših v letu. Pa vendar se lahko zaradi naglice in stresa ob iskanju in nakupovanju daril, obilo nezdrave hrane in pijače ter neprespanih noči hitro obrne v svoje nasprotje. Kako čim bolj optimalno poskrbeti za svoje počutje v decembru?

Izogibajte se prenajedanju ob vsaki božični-novoletni večerji

V decembru nas običajno spremljajo božično-novoletne večerje, kjer si lahko postrežemo z ogromnimi količinami hrane in pijače. Zaradi trenutne situacije v svetu bo teh letos seveda precej manj, a prehranski strokovnjaki nam vseeno svetujejo: da se izognemo prenajedanju, pred večerjo poskrbimo, da ne bomo sestradani, kajti ko smo preveč lačni, hitro posežemo po prekomernih količinah nezdrave hrane. 

Profimedia

Pijte dovolj vode, poskrbite za hidracijo

Ob božično-novoletnih večerjah je pogosto na voljo tudi obilo alkoholnih pijač. Naj te nikar ne postanejo nadomestek za preostalo tekočino. Naše telo nujno potrebuje čisto vodo. Odrasel človek naj bi dnevno zaužil vsaj dva do dva in pol litra tekočine, poleti še več. Na tem mestu je treba poudariti, da alkohol ne odžene žejo, ampak še dodatno povzroča dehidracijo. Poleg tega moti tudi spanec. Strokovnjaki svetujejo, da je kozarec alkoholne pijače preprosto najbolje zamenjati za kozarec vode.

V mislih imejte tudi razvajanje sebe

December je pogosto stresen zaradi hitenja ter iskanja in kupovanja daril, zato ne pozabimo nase. Poskrbimo za svoje dobro počutje in sproščanje. Odpravimo se na masažo, manikiro ali se kako drugače razvajajmo. Prav tako ne pozabimo na gibanje. Telesna dejavnost dokazano izboljšuje razpoloženje, v dobri formi pa bomo tudi lažje opravili vse obveznosti in preživeli prijeten december.

Profimedia

Poskrbite za dovolj spanca in počitka

Ne glede na to, koliko zabav nas čaka, je vsekakor priporočljivo poskrbeti za kakovosten spanec in počitek, kajti spanje je enako pomembno kot zdrava hrana in pijača. Med spanjem se naše telo regenerira, pomanjkanje pa lahko povzroča različne težave, od zdravstvenih do duševnih. Ne glede na to, kaj vse nas čaka v decembru in kako natrpan in stresen je lahko čas okoli božično-novoletnih praznikov, poskusimo ohraniti zdravo spalno rutino in poskrbimo tudi za sproščanje.

VIR: https://www.healthline.com/