Kako hitro pripraviti odličen kruh brez gnetenja

Magazin 17. Jun 202305:56 1 komentar
kruh
PROFIMEDIA

Odličen kruh je mogoče narediti tudi brez gnetenja, in to v samo dveh urah.

Marsikdo še ima v spominu mame in babice, ki so sopihale ob gnetenju kruhovega testa. Tudi danes še mnogi prisegajo na to, da je krušno testo treba dobro pregnesti, morda sami za to raje uporabljajo električne naprave.

Lahko kruh pregnetemo? Seveda.

Gnetenje testa za kruh omogoča tvorbo glutena, ta pa pomaga pri ustvarjanju ogljikovega dioksida, ki testo pomaga vzdigniti in zgladiti teksturo.

Če je testo ustrezno pregneteno, bo zlahka raztegljivo, elastično, ob dotiku pa se bo hitro vrnilo v prvotno obliko, piše strokovnjakinja za peko kruha na spletni strani bobsredmill.com. Poudarja tudi, da je moč testo preveč ali pa premalo pregnesti. Preveč pregneteno testo je pogost pojav pri uporabi električnih gnetilcev. Prepoznamo ga po tem, da je žilavo in trdo, takšen pa je potem tudi kruh. Premalo zgneteno testo pa je težje oblikovati v hleb ali štruco, testo se zlahka trga, če nanj pritisnemo s prstom, pa vdolbina ostane. Medtem, ko premalo zgneteno testo še lahko dognetemo, pa preveč zgnetenega ne moremo več popraviti.

gnetenje, mesenje kruha, testo, kruh
PROFIMEDIA

Hiter kruh brez gnetenja

Mnogi gnetenja ne marajo, ker menijo, da je preveč naporno, ali pa se ga celo bojijo, ker menijo, da je to “cela umetnost, ki je ne bodo nikoli obvladali”.

Če je to razlog, da se še niste lotili peke kruha, čeprav si tega želite, imamo za vas dobro novico. Kruh lahko naredite tudi brez gnetenja.

Sestavine in postopek sta podobna kot pri peki običajnega kruha. Potrebujete naslednje:

1 kg moke po vaši želji

7 g suhega kvasa ali 22 g svežega kvasa

740 ml vode (tople)

60 ml mleka (toplega)

2,5 žličke soli

1,5 žličke sladkorja

Vse suhe sestavine naj bodo segrete na sobno temperaturo, voda in mleko pa topla, približno na telesni temperaturi. Vse sestavine zmešajte v dovolj veliki posodi tako, da suhim sestavinam počasi dodajate najprej vodo, potem pa še mleko. Sestavin ni treba zmešati s prsti, lahko jih tudi s kuhalnico ali žlico.

Ko so sestavine zmešane v gladko testo, posodo pokrijte z aluminijasto folijo in zavijte v debelejšo kuhinjsko krpo. Tako bo testo ohranilo toploto od mleka in vode in bo delno vzhajalo. Pokrito pustite 1 uro na sobni temperaturi. Po tem času segrejte pečico na 200 °C. Segrejte tudi pekač. Testo iz posode medtem predenite na dobro pomokano površino in ga z dobro pomokanimi rokami oblikujte v hlebček. Testa ne gnetite.

Pomembno je, da je pred začetkom peke segret tudi pekač. Za najmanj 15 minut ga postavite v pečico. In ko je pečica segreta, na hitro predenemo testo iz pulta v pekač. Pekača predhodno ne mastimo in ne oblagamo s peki papirjem. Pekač je lahko kakršen koli, pomembno je le, da ima pokrov in da prenese visoke temperature. Lahko je emajl posoda s pokrovom, lahko je stekleni, glineni, keramični. Če pa pokrova nimate, lahko pekač pokrijete samo z alufolijo.

Potem testo pokrito pečemo približno 40 minut na 200 stopinjah. Po tem času ga odkrijemo, temperaturo zmanjšamo na 190 stopinj, potem pa ga odkritega pečemo še okoli 30 minut. Kruh je pečen, ko je njegova skorja zlato rumeno rjava, in ko je igla, če jo zapičimo v testo, suha, ko jo izvlečemo.

Naj vas ne zmoti, ker bo kruh na vrhu počen. To je značilno kruh, pečen brez gnetenja. Tudi skorja bo morda na začetku za koga preveč trda, bo pa zagotovo všeč tistim, ki imajo radi hrustljav kruh. Sicer pa se bo zmehčala, če kruh za pol ure zavijemo v navlaženo (ne mokro) kuhinjsko krpo.

V spodnjem videu pa si lahko pogledate še en recept in način priprave kruha brez gnetenja.

Kot v vsak kruh, lahko tudi v tega dodamo različne dodatke, kot so sušeni paradižniki, sušen rožmarin, razkoščičene olive, semena ali oreške. Oreške lahko pred dodajanjem testu na grobo narezane popražimo, da dobijo intenzivnejši okus.

Vse N1ajboljše! Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje