Kako pogosto bi morali očistiti straniščno školjko?

Magazin 06. Dec 202207:26 1 komentar
čiščenje
Profimedia

Čiščenje straniščne školjke je v vsakem domu prioriteta. Pa veste, kako pogosto bi jo morali sčistiti? Odgovarja lastnica čistilnega servisa, ki je v življenju očistila že več kot 11.000 straniščnih školjk.

Kako pogosto bi morali čistiti straniščno školjko in kako je to najboljše narediti, razkriva Leslie Reichert, lastnica čistilnega servisa.

“V življenju sem očistila več kot 11.000 stranišč,” pravi Leslie in trdi, da je umazanijo, vodni kamen in bakterije, ki se skrivajo v stranišču, mogoče z naravnimi sredstvi odstraniti enako dobro kot z najmočnejšimi kemikalijami.

Leslie pravi, da je enkrat na teden dovolj, da temeljito očistite straniščno školjko (znotraj in zunaj), pod pogojem, da dnevno čistite notranjost školjke s krtačko. Pripravila je tudi recept za čistilni prašek.

1. Čiščenje notranjosti straniščne školjke

Sestavine za čiščenje:

  • 135 gramov boraksa
  • 135 gramov sode bikarbone
  • 135 gramov soli
  • 6 kapljic olja čajevca

Postopek:

Zaprite pipo za vodo v straniščni školjki in kotličku. Čistilni prašek posipajte na notranjo stran školjke in jo v zaščitnih rokavicah očistite (tudi pod robom) z gobico za čiščenje. Nato dodajte 240 mililitrov alkoholnega kisa. Pustite delovati eno uro in nato ponovno odprite vodo.

2. Čiščenje zunanjega dela straniščne školjke

Z vlažno krpo iz mikrovlaken, prepognjeno na osmine, in čistilnim praškom začnite čistiti od kotlička in se pomikajte navzdol. Z vsakim naslednjim korakom prepognite krpo na novo osmino, da bo vedno čista, in čistite po tem vrstnem redu:

  • ročaj na kotličku, zgornji del in stranica kotlička
  • zunanji in notranji del pokrova
  • zunanji del straniščne deske in notranji del, pri čemer pazite, da dobro očistite spodnji del straniščne deske, kjer se pogosto nabira urin
  • preostali del keramičnega dela straniščne školjke

3. Čiščenje kotlička

Ko se v kotličku pojavi blato, ga je treba očistiti. Izpraznite ga in vanj nalijte univerzalno čistilo. Pustite delovati 10 do 15 minut, nato umazanijo zdrgnite z grobo gobo ali staro zobno ščetko. Odprite pipo in splaknite kotliček, piše Zadovoljna.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje