Kako se postaviti po robu narcisu, če ste se z njim zapletli v odnos?

Magazin 16. Sep 202218:00
Roka
Profimedia

Če ste v tesnejšem odnosu z narcisom in se mu želite postaviti po robu, najverjetneje že veste, kako težka naloga je to. Preverite štiri korake, ki vam bodo pomagali narcisu reči odločen ne.

Da bi lahko uspešno komunicirali z narcisom, je dobro poznati vzgibe in razloge za njegovo manipulativno obnašanje. Narcisi namreč hlepijo po občudovanju, moči in nadzoru in bodo storili vse, da bodo to dobili.

Prav to je njihov cilj tudi v odnosih. Čeprav niso zmožni empatije, zelo dobro zaznavajo čustva drugih, ki jih seveda izkoriščajo sebi v korist. Zato pozabite na čustvene izpovedi, še manj pa računajte, da bo narcis razumel vaša čustva in bolečino. Če želite narcisu reči ne ali izraziti svoje mnenje, ki je drugačno od njegovega, se čustveno okrepite, gradite svojo samozavest, bodite kratki, jasni, odločni. To so 4 stvari, ki jih upoštevajte, če želite narcisu reči ne.

Pripravite se na pogovor

Reči odločen ne narcisu je pravi (psihološki) podvig. Pričakujete namreč lahko, da vam bo močno oporekal, vas kritiziral ali morda celo žalil, če se z njim ne boste strinjali. Preden se mu postavite po robu, zato dobro razmislite, kako in kaj mu boste povedali. Razmislite tudi, kakšen je lahko njegov odziv. Če gre za resnejše stvari, morda celo s pomočjo prijatelja prej poskusite igro vlog. Naj se vaš prijatelj odziva kot narcis, vi pa trenirajte svoj odločni odziv nanj. Prav tako nikoli ne izpostavljajte njegovih negativnih plati ali ga krivite za nastalo situacijo. Preprosto samo povejte bistvo. Kratko, jedrnato in odločno.

Profimedia

Bodite mirni

Poskusite čim bolj obvladati svoja čustva in nemir. Najbolj popolno bo, če ste lahko povsem mirni. Ravno zaradi čustvene razburjenosti se namreč lažje ujamete v konflikt z narcisom. In v tem konfliktu boste najverjetneje potegnili kratko, saj se z negativnimi čustvi narcis napaja. Pojasnite mu, da z vašim odločnim ne ni popolnoma nič narobe kot tudi z njegovim stališčem ni, a da ste se v tem trenutku tako odločili. Razložite mu tudi, da je nestrinjanje normalen del življenja in odnosov. Pri tem naj bosta vaša govorica telesa in glas čim bolj mirna in odločna. Če z narcisom popolnoma prekinjate odnos, mu lahko poveste tudi, da verjamete, da ga nekje čaka primernejša oseba zanj.

Ohranite spoštovanje

Narcis želi, da ga okolica občuduje in spoštuje, in bo naredil vse, da to dvoje dobi, zato nikoli ne bodite nesramni do njega. S spoštljivimi besedami ga pospremite in mu razložite situacijo ter izrazite svoj ne. Če vztraja pri svojem in še vedno zanika vaš del, mu lahko poveste, da spoštujete in cenite njegov trud ter željo, da reši težavo na svoj način, a kljub temu odločno vztrajajte pri svojem. Ne glede na vse ostanite mirni.

Profimedia

Vztrajajte

Najverjetneje bo narcis na vsak način želel uveljaviti svoj prav in bo uporabil vse mogoče načine, da tudi vas prepriča o tem. Pri tem naj bo vztrajnost vaše orodje. Pripravite se, da boste morali isto stvar povedati večkrat in vztrajati pri njej brez popuščanja. Ne dovolite, da vas prepriča drugače. Pokažite svojo samozavest in trdnost. Enkrat bo odnehal tudi narcis. Zavedajte se, da imate vso pravico izraziti mnenje in nestrinjanje ter reči ne.

VIR: https://www.psychologytoday.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.