Kako vroče je prevroče za ljudi?

Magazin 15. Jul 202314:26 0 komentarjev
Cerberus, vročinski val, Italija
Ljudje v Rimu v času vročinskega vala, imenovanega Cerberus / PROFIMEDIA

Britanski znanstvenik je ugotovil, kje je zgornja kritična meja vročine, ki jo človeško telo še prenese. Kdaj lahko vročina postane nevarna?

Letošnji julij je že postregel z vročinskimi rekordi na globalni ravni, segrevanju Zemlje pa še zdaleč ni videti konca. Zato je razumevanje, kako vroče je prevroče za ljudi, ključnega pomena za vzpostavitev varnih delovnih in življenjskih pogojev, piše spletna stran iflsicence.com.

Vprašanja, kolikšno vročino človek še lahko prenese, se je s svojo ekipo lotil profesor Lewis Halsey z Univerze v Roehamptonu v Združenem kraljestvu in odkril zgornjo kritično mejo. Točka, na kateri začnejo stvari postajati resno nevarne, ko gre za človeško toleranco na vročino, je očitno med 40 do 50 °C, so ugotovili znanstveniki.

Ti so prostovoljce za eno uro postavili v komoro, ter jim pri različnih temperaturah in medtem ko so mirovali, merili temperaturo kože, srčni utrip, krvni tlak in druge fiziološke parametre. Ugotovili so, da se je pri višji temperaturi zvišala njihova presnova. To pomeni, da ljudje porabljajo več energije, ko se njihovo telo segreva. Kritična meja, ko je poraba energije tolikšna, da ne zmore več poganjati vitalnih delov organizma in hladiti telesa, pa je prej omenjeni temperaturni razmik.

Pomembna je vlažnost

Seveda pa je občutljivost telesa na temperaturo odvisna tudi od vlažnosti okolja. V bolj vlažnem okolju se telo ne more več učinkovito hladiti, ker znoj v z vlago nasičeno okolico ne izpareva več dovolj hitro in temperatura jedra naših teles začne naraščati. Ko preseže točko, ko postane prevroče, se lahko začne ustavljati vse delovanje telesa od encimov do organov. Ekstremna vročina lahko povzroči velike težave pri delovanju ledvic, srca in povzroči celo poškodbe možganov.

Za sončarico ali vročinski udar so značilne motnje skoraj vseh organskih sistemov. Motnje v delovanju možganov, sprva glavobol, nato zmedenost, na koncu koma. Koža je v začetku potna, kasneje suha in pordela, ob zelo hudi sliki celo vijolično marmorirana,” je za N1 povedal doc. dr. Peter Radšel, dr. med, predstojnik kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino v ljubljanskem kliničnem centru. Pospešena sta tudi srčni utrip in dihanje. “Pojavljajo se krči mišic, bolečina v trebuhu, zmanjšano ali prekinjeno je izločanje urina, telesna temperatura je povišana,” še pravi Radšel.

Merilo za skrajno mejo tolerance telesa na zunanjo temperaturo je tako imenovana “temperatura mokrega termometra”. To je najnižja temperatura, do katere se zrak lahko ohladi z izhlapevanjem vode pri konstantnem tlaku.

Leta 2021 je znanstvena revija ameriškega inštituta MIT objavila članek, v katerem je Zach Schlader, fiziolog z univerze Indiana Bloomington, povedal, da je absolutna meja človekove tolerance pri temperaturi mokrega termometra le 35 stopinj. Pri tej temperaturi zraka v z vlago 100-odstotno nasičenem okolju vaše telo ne bo moglo dovolj učinkovito izgubljati toplote v okolje, da bi ohranilo svojo notranjo temperaturo. “To sicer ne pomeni, da vas bo vročina takoj ubila, a če se ne boste mogli hitro ohladiti, se bodo začele poškodbe možganov in organov,” je povedal Schlader. V suhem ozračju se temperatura mokrega termometra seveda zviša in pri približno 50-odstotni vlažnosti znaša 42, pri suhem zraku pa kar 54 stopinj.

Razlika med moškimi in ženskami

Da bi bolje razumeli, zakaj visoke temperature povzročajo višjo presnovo, znanstveniki izvajajo dodatne raziskave.

Halsey in njegova ekipa pa bosta raziskovala tudi, kako razmere nad zgornjo kritično temperaturo vplivajo na zdravje srca v različnih starostnih skupinah in skupinah z različno telesno pripravljenostjo.

“Ugotovili smo nekaj znatnih razlik v odzivih srčnih funkcij na vročino med določenimi kategorijami ljudi, nazadnje tudi med spoloma,” je dejal. “Moški in ženske v povprečju kažejo ključne razlike v svojih srčno-žilnih odzivih na vročino,” je dejal Halsey, ni pa razložil, ali to pomeni, da eden od spolov bolje prenaša vročino kot drugi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!