Kako zelenjavo na vrtu obvarovati pred polži

Magazin 16. Maj 202419:14 3 komentarji
polž
Foto: PROFIMEDIA

Začela so se dela na vrtu, a nekateri včasih nad gojenjem zelenjave obupajo tudi zaradi polžev. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako se jih lahko učinkovito znebite.

Do zdaj se je pokazalo, da utegnejo biti polži na vrtovih spet velika nadloga.

Lansko mokro poletje in mila zima sta bila namreč naklonjena njihovemu zarodu, a obstaja še nekaj naravnih načinov, kako se lahko znebite nadležnih polžev.

Pesek, diatomejska zemlja ali jajčne lupine

Številne zrnate snovi so učinkoviti naravni odganjalci polžev. Za odvračanje škodljivcev lahko uporabite zdrobljene jajčne lupine, pesek ali diatomejsko zemljo, da jih potresete okoli rastlin, piše Novi list.

Ustvarite ‘skrivališča’

Radi imajo temne, vlažne in hladne prostore, zato uporabite desko, kos preproge ali debelejšo tkanino, da bi ustvarili razmere, ki bodo pritegnile polže. Nato jih lahko poberete in odstranite z vrta.

Ustvarite ovire

Naravna sredstva za odganjanje polžev lahko ustvarite na primer z bakreno žico, ki jo nataknete okoli rastlin, ki bo delovala kot nekakšna zaščitna pregrada. Polži tako ne bodo dosegli rastlin.

Kavna usedlina

Kavna usedlina, raztresena okoli rastlin, bo polže odvrnila od tega, da bi se prikradli na vaš vrt.

Nekatere rastline

Za odganjanje polžev z vrta priporočajo tudi nekatere rastline, ki delujejo kot naravni repelenti. To so česen, drobnjak ali kamilica. Mnogi vrtnarji denimo uporabljajo česen kot naravni repelent proti najpogostejšim škodljivcem, drugi uporabljajo drobnjak tako, da privežejo liste okoli občutljivih rastlin, piše Novi list.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje