Kakšna je resnica o alergiji na živali in ali so tudi živali alergične na ljudi?

Magazin 25. Mar 202316:30
Moški drži mačko
Profimedia

Verjetno poznate koga, ki ima alergijo na mačke ali pse, toda ali so lahko tudi hišni ljubljenčki alergični na nas?

Na svetu naj bi živelo približno 600 milijonov mačk, od tega naj bi jih bilo več kot 200 milijonov udomačenih. V Sloveniji točne evidence o številu mačk ni, je pa bilo leta 2020 registriranih več kot 200.000 psov.

Veliko ljudi trpi za alergijami na živali, zlasti ljudje z drugimi alergijami ali astmo. Po nekaterih podatkih naj bi alergije na mačke in pse prizadele 10 do 20 % svetovnega prebivalstva.

Med pogostejšimi so alergije na hišne ljubljenčke s krznom, kot so mačke in psi. Vendar lahko tudi morski prašički, zajci in konji povzročijo simptome alergije. Pri nekaterih pa tudi živali s perjem.

Kaj pravzaprav je alergija na živali?

V nasprotju s prepričanjem številnih to ne pomeni, da ste alergični na dlako živali ali perje, temveč na beljakovine, ki jih najdemo v prhljaju (odmrlih kožnih celicah, ki se ujamejo v dlako), slini ali urinu.

Dlaka in perje lahko prenašajo tudi druge alergene, kot so pršice, plesen in cvetni prah.

Ko te beljakovine pridejo v dihalne poti, oči, nos, usta ali na kožo, sprožijo simptome alergije – pretiran odziv imunskega sistema na snovi.

Ali so živali lahko alergične na ljudi?

Tako kot ljudje so lahko tudi živali alergične na različne snovi, in čeprav je redko, nekateri hišni ljubljenčki imajo alergijo na naše odmrle kožne celice. Različni hišni ljubljenčki so lahko celo alergični na prhljaj drug drugega.

Pogosti simptomi alergije vključujejo težave z dihanjem ali draženje kože.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.