Zakaj se mačke v resnici bojijo kumar

Magazin 03. Nov 202217:30
Prestrašena mačka
Posnetek zaslona | YouTube Funny And Fail Videos

Zagotovo ste videli že vsaj en posnetek mačke, ki prestrašeno odskoči in zbeži, ko se za njenim hrbtom "nenadoma pojavi" kumara.

Čeprav naj bi ti posnetki poskrbeli za smeh, strokovnjaki pravijo, da je to trend, ki lahko dolgoročno škoduje vaši mački in vašemu odnosu z njo.

Zakaj se mačke tako prestrašijo kumare?

Odziv mačke pravzaprav nima nič opraviti s kumaro samo. Kot za The Insider pojasni dr. Amanda Takiguchi, so mačke previdna bitja in veliko se jih bo odzvalo tako.

Mačke so plenilci, vendar so lahko tudi plen. Čeprav so udomačene, imajo še vedno močan nagon in so pozorne na nevarnosti, zlasti ko gre za druge živali, ki bi jim morda lahko škodovale. Njihova reakcija bi v divjini presenetila plenilca, ki je večji od njih, in tako bi mačka dobila priložnost, da pobegne, še razloži veterinarka.

Odziv je pravzaprav podoben človeškemu odzivu: boj ali beg

Predstavljajte si, da brskate po hladilniku, ko se obrnete, pa za vami nekdo stoji oz. na tleh leži predmet, ki ga prej ni bilo tam. Zagotovo bi se vam pospešil srčni utrip, morda bi celo zakričali. Čeprav predmet sploh ni zastrašujoč – a je preprosto tam, prej pa ga ni bilo.

Zakaj ne bi smeli tega NIKOLI početi!

Mačko to močno prestraši in vi namerno vzbujate strah v njej, opozori Joey Lusvardi, svetovalec za vedenje mačk. To ni le zlobno, sčasoma lahko vodi v vedenjske težave – od bežanja do napadalnosti. Ta kruti trik mačko “uči”, da prostor ni varen.

Kroničen stres lahko privede do umika, agresije, opravljanja potrebe zunaj mačjega stranišča, označevanje teritorija z urinom in drugih negativnih vedenj.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.