Kakšni so znaki, da vašemu telefonu prisluškujejo?

Digitalno 24. Avg 202313:55 6 komentarjev
heker, telefon, nadzor, prisluškovanje, predator
PROFIMEDIA

Če sumite, da vam prisluškujejo po telefonu, morate biti pozorni na določene znake, ki morda kažejo, da imate prav.

Številne uporabnike je strah prisluškovanja telefonskim pogovorom. Mnogi so trdno prepričani, da jim nekdo prisluškuje.

Razlogi za prisluškovanje so različni, od pridobivanja osebnih podatkov do pomembnih informacij.

Žrtve prisluškovanja so lahko vsi, od “navadnih” do “pomembnih” državljanov. Po pisanju portala Reader’s Digest je prisluškovanje telefonom veliko pogostejše, kot se marsikomu zdi.

Zato je dobro biti pozoren na znake, ki nakazujejo, da ste morda žrtev prisluškovanja.

Kakšni so znaki?

Eden od znakov je lahko pregrevanje telefona. Vohunski programi ali “stalkerware” namreč nenehno delujejo v ozadju telefona. To obremenjuje delovanje telefona in povzroča pregrevanje.

Prav tako lahko na prisluškovanje kaže hitrejše praznjenje baterije. Vzrok, da se baterija prazni hitreje kot običajno, je lahko kontinuirana izmenjava podatkov med telefonom in hekerskimi strežniki, ki te podatke zbirajo, pojasnjuje Reader’s Digest.

Znak je tudi nepojasnjeno povečanje porabe mobilnih podatkov, kar se navezuje na predhodno omenjeni znak, torej pretok podatkov med našim telefonom in hekerskim računalnikom.

Naslednji sumljivi znak je nepričakovan ponovni zagon telefona. Zlonamerna programska oprema pogosto vpliva na normalno delovanje telefona. Pogosta motnja je lahko nenadni samodejni ponovni zagon telefona.

Še en znak je daljši čas ugašanja telefona. Med ugašanjem mora telefon zapreti vse aplikacije, delujoče v ozadju. Če je čas ugašanja daljši kot običajno, bi se lahko vzrok za to skrival v nameščeni vohunski programski opremi.

Telefon je “rootan”. “Rootanje” ali “jailbreaking” je postopek odstranjevanja proizvajalčevih omejitev za dostop do delov mobilnega sistema, ki so zaščiteni. To je praksa, ki jo hekerji najpogosteje uporabljajo za namestitev vohunske programske opreme. Če na telefonu nenadoma vidite novo aplikacijo Cydia, je to znak, da so vdrli v vaš telefon.

Slišijo se nenavadni zvoki. Novejše različice vohunske opreme so zelo neslišne, starejše različice pa lahko med klici proizvajajo odmeve, statične zvoke ali zvoke klikanja.

Telefon je (pre)počasen. Vsak telefon sčasoma postaja vse počasnejši, vendar lahko, če se upočasnitev zgodi v kombinaciji z drugimi v tem članku naštetimi znaki, to kaže na vdor v telefon.

geslo, kibernetski vdor, heker, računalnik
PROFIMEDIA

Kako se zaščititi?

Če sumite, da vam nekdo prisluškuje, je morda prvi korak namestitev aplikacije za odkrivanje vohunskih programov, kot so Avast, AVG ali McAfee. Ti programi znajo odkriti zlonamerno programsko opremo in vas nanjo opozoriti.

Vendar so lahko tudi ti programi nemočni. Vohunska programska oprema se namreč hitro menja in razvija, da včasih ne pomagajo niti najboljši programi za zaščito pred vdori.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje