Kamniška koča na Kamniškem sedlu je raj za gorske tekače in pohodnike

Magazin 28. Avg 202207:00 1 komentar
Kamniška koča
DDD

Kamniško sedlo ali tudi Jermanova vrata je 1903 m visok preval v Kamniško -Savinjskih Alpah, ki ga na zahodu omejuje ostenje gore Brane (2253 m), na vzhodu pa gora Planjava (2394 m), ki sta seveda odlična vrha za podaljšanje pohodnega dneva, a le za tiste z veliko pohodniške kondicije in izkušnjami. No, 4. septembra pa bo Kraljevski vzpon na Kamniško sedlo iz Kamniške Bistrice, super preizkušnja za gorske tekače.

Kamniška koča na Kamniškem sedlu

Tik pod grebenom sedla stoji priljubljena Kamniška koča, ki je odprta od začetka junija do sredine oktobra. V velikem gostinskem prostoru je 120 sedežev in točilni pult. V 12 sobah je 70 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 40 ležišč. Štiri sobe imajo po 2 ležišči, ima tudi dva apartmaja. Do koče je postavljena tudi tovorna žičnica, tako da je koča odlično založena in preskrbljena, zato se pripravite na domačo pojedino. No, mimogrede, cene v kočah so tako kot v dolini pošteno zasoljene.

Kamniška koča
DDD

Sedlo, ki je meja med Štajersko in Gorenjsko, ponuja na severu odličen razgled na čudovito Logarsko dolino, na jugu pa vidimo dolino Kamniške Bistrice z Ljubljansko kotlino v ozadju.

Za gorske tekače 8.10 km klanca in 1.260 m višinske razlike

Kamniško sedlo
DDD

Kamniško sedlo je tudi privlačna tura za nabiranje kondicije (srečali boste več gorskih tekačev), saj iz Kamniške Bistrice na razmeroma kratki razdalji po lahki in označeni poti naredimo več kot 1.200 metrov višinske razlike. V teh dneh jih je sploh veliko, saj bo v nedeljo, 4. septembra, premierni tekaški dogodek v sklopu ULTRA WEEKENDA – Decathlon Kraljevi vzpon na Kamniško sedlo iz Kamniške Bistrice. Start teka bo izpred Piknik prostora pri Jurju, cilj pa seveda Koča na Kamniškem sedlu: 8.10 kilometrov peklenskega klanca in 1.260 m višinske razlike. Zmorete?

Logarska dolina, kamniško sdlo
DDD

Za nedeljske pohodnike

Do sedla boste ob zmerni hoji in z lovljenjem sape od lepih razgledih potrebovali nekaj manj kot 4 ure. Pot lahko skrajšate za dobro uro, če z avtomobilom peljete od Kamniške Bistrice naprej po makadamski poti do Jermance, a morate biti dovolj zgodni, da dobite parkirišče.

Na vrh se lahko povzpnete tudi s štajerske strani, kjer parkirate pri slapu Rinka v Logarski dolini. Pot je nekoliko zahtevnejša, do Kamniške koče pa boste ob zmerni hoji potrebovali nekaj manj kot 3 ure.

Kamniško sedlo
DDD

Jermanovo sedlo

Legenda o Jermanu pravi, da je bil divji lovec, ki je poznal vse gorske poti. Ko so Turki napadli Celovec, je kranjsko vojsko vodil po najkrajši poti prek Kamniškega sedla in s tem rešil Celovec. Zato so v zahvalo poimenovali mogočni preval po njem.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.