Raziskava: Katere osebnostne lastnosti imajo (dlje časa) samski ljudje?

Magazin 01. Mar 202214:15 > 14:35
Ženska
Profimedia

Znanstveniki so pod drobnogled vzeli samski stan. Zanimalo jih je, katere osebnostne lastnosti odlikujejo samske posameznike in ali dlje časa trajajoči samski stan lahko napovemo vnaprej.

V ospredje so postavili predvsem dve skupini posameznikov: tiste, ki se počutijo osamljene in si želijo partnerskega odnosa, a ne najdejo pravega partnerja zase, in tiste, ki uživajo v samskem stanu in želijo ostati samski še naprej.

Že pred raziskavo so avtorji domnevali, da se ti dve skupini pomembno razlikujeta v pogledih na življenje in osebnostnih lastnostih. Raziskovalce je zanimalo predvsem, kakšne osebnostne lastnosti jih odlikujejo – v ospredje so postavili predvsem pet lastnosti.

Študija je bila nedavno objavljena v februarski publikaciji Osebnost in individualne razlike (angl. Personality and Individual Differences) in vanjo so zajeli vzorec 1.418 posameznikov povprečno starih 32 let. Od vseh udeležencev jih je bilo 35 odstotkov v razmerju, 20 jih je bilo neprostovoljno samskih (želijo si partnerja, a ga ne najdejo), 18 odstotkov poročenih, 16 odstotkov začasno samskih (se dobivajo z nekom, a niso v razmerju), 8 odstotkov jih je bilo prostovoljno samskih (želijo biti samski) in 4 odstotki so bili samski z razlogom. Študija je bila opravljena na Cipru. Udeleženci so sodelovali v posebni znanstveni psihološki analizi.

Profimedia

Pod drobnogled so vzeli pet osebnostnih lastnosti in njihov vpliv. Osebnostne lastnosti so bile:

  • ekstravertiranost (nasprotje od introvertiranost): oseba je komunikativna, družabna in energična;
  • prijaznost: oseba je prijetna, prijateljska, prijazna in lahko se ji zaupa;
  • resnost in vestnost: oseba je resna, odgovorna, rada načrtuje;
  • odprtost za izkušnje: oseba je odprta za nove priložnosti, goji veliko zanimanj in idej;
  • nevroticizem: oseba je prekomerno čustvena, zaskrbljena, napeta in niha v razpoloženju.

Medtem ko pri lastnostih, kot so prijaznost, resnost in vestnost ter nevroticizem, niso prepoznali posebne povezave s samskim stanom, pa so rezultati pokazali, da naj bi ekstravertiranost najbolj očitno zmanjšala možnosti za samski stan. Že le malo te lastnosti naj bi za 40,3 odstotka povečalo možnosti, da oseba iz neprostovoljno samskega stanu vstopi v razmerje. Na drugi strani pa naj bi odprtost za nove izkušnje povečala možnosti za prostovoljno samski stan, in sicer za 58,7 odstotka.

Profimedia

Ko so avtorji raziskave potegnili črto, so prišli do naslednjega zaključka:

  • Introvertirani posamezniki imajo večje možnosti, da so neprostovoljno samski dlje časa, v nasprotju z ekstravertiranimi. Razloge za to so pripisali temu, da so introvertirani posamezniki radi več sami in izbirajo ”solo” dejavnosti (branje knjig, sprehodi v naravi, sanjarjenje, igranje igric itn.), kar pomeni, da imajo manj socialnih interakcij in manj možnosti, da spoznajo potencialnega partnerja.
  • Posamezniki, odprti za nove izkušnje, pa imajo večje možnosti, da bodo prostovoljno samski. Večja je bila naravnanost k odprtosti, večja je bila možnost za prostovoljno samskost. Avtorji raziskave sklepajo, da ti posamezniki radi raziskujejo in preizkušajo nove stvari ter vedno znova iščejo nove zanimive priložnosti, so bolj liberalni in bolj odklonilni do splošnih družbenih norm, kot sta poroka in zakon oz. dolgotrajen partnerski odnos.

VIR: psychologytoday.com