Katerih živil res ne smemo pogrevati: kako je s špinačo in krompirjem?

Magazin 20. Jun 202215:14 > 15:35 0 komentarjev
Krompir
PROFIMEDIA

Da hrane ne mečemo stran, je zelo pohvalno in dobrodošlo, pogrevanje ostankov pa je prijazno tudi do našega proračuna. A bodite previdni, saj s pogrevanjem nekaterih živil tvegate, še posebno če pogrevate špinačo.

Pogrevanje ostankov na najmanj 74 stopinjah Celzija uniči večino bakterij, ki povzročajo okužbe in zastrupitve s hrano – a ne vseh.

Riž in krompir

Bakterija Bacillus cereus je patogena. Živi v rižu in proizvaja toksin, ki je toplotno stabilen. Spore in toksini, ki so odporni proti toploti, se tvorijo, ko riž pustimo, da se počasi ohlaja na sobni temperaturi, pogrevanje pa jih ne bo uničilo, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Težave z Bacillus cereus se pojavljajo ne samo pri rižu, ampak pri vsej škrobnati hrani. Kuhanega krompirja tako ne puščajte na sobni temperaturi, izognite se tudi ponovnemu segrevanju.

Piščanec in jajca

Piščanec je prav tako neprimeren za pogrevanje. Pri ponovnem segrevanju spremenimo sestavo beljakovin, kar se pozna predvsem pri slabšem okusu piščanca. Prav tako lahko hrana, ki je bogata z beljakovinami, pri ponovnem pogrevanju povzroči prebavne težave, ker beljakovine ob kuhanju denaturirajo, opozarja NIJZ. Alternativa je, da hladne ostanke piščanca uporabimo v solatah ali sendvičih. Enaka previdnost pri ponovnem segrevanju velja za jajca.

Špinača
PROFIMEDIA

Špinača in rakotvorni nitriti

Zelo pozorni moramo biti pri špinači – če je ne pojeste kmalu po tem, ko jo skuhate, je za vaše zdravje boljše, da jo pojeste mrzlo ali jo celo zavržete. Špinača namreč vsebuje veliko nitratov, a ob pogrevanju se ti pretvorijo v rakotvorne nitrite. Z nitrati so bogati tudi rdeča pesa, zelena in korenček.

Slaba novica za vaš želodec je tudi pogrevanje gob. Najboljša ideja je, da jih pojeste takoj po tem, ko jih pripravite.

Da bi se izognili zastrupitvi s hrano, se držimo pravila “razdeli, ohladi in pogrej na 74 stopinj Celzija”. To pomeni, da ostanke porazdelimo v majhne posode in jih tako lažje ohladimo v hladilniku ali zamrzovalniku, svetujejo na NIJZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!