Kdo je bila Ružica, ki je bila na najbolj znanem jugoslovanskem bankovcu

Magazin 02. Maj 202306:00
Jugoslovanski dinar
Profimedia

Jur, jurij oziroma 'hiljadarka' je bil svoj čas najbolj znani dinarski bankovec v Jugoslaviji. Krasila ga je ženska, za katero so tako rekoč vsi mislili, da je izmišljena. Pa ni.

Bankovec za 1.000 jugoslovanskih dinarjev je bil v času nekdanje skupne države najbolj znani bankovec. Podoba ženske, za katero so nekateri ocenili, da predstavlja najidealnejšo žensko v Jugoslaviji in je krasila njegovo levo stran, pa je svoj čas sprožala debate tudi o tem, ali ženska na denarju sploh obstaja.

Kot se je izkazalo, obstaja. Gre za grafično podobo portreta Ružice, rojene Arsenijević. Ružica je bila namreč žena likovnega umetnika Andrije Milenkovića, ki je bankovec tudi oblikoval.

Hrvaški portal Index.hr je zdaj v sodelovanju z Yugopapirom ponovno objavil članek iz leta 1982, v katerem sta zakonca pripovedovala, kako je do tega njunega sodelovanja sploh prišlo.

Milenković se je osem let pred tem prijavil na razpis za likovno oblikovanje bankovca. “Zmagal sem v močni konkurenci,” je pripovedoval in dodal: “Ko so me vprašali, kdo je ženska na bankovcu, sem rekel, da je to podoba navadne, zdrave, kmečke ženske. Ker je bila na internem natečaju zahteva po bankovcu z motivom kmetijstva, kmečke ženske in Jugoslovanke, ki ni v narodni noši, sem tako prišel na idejo, da upodobil kar svojo ženo.”

Ružica
Profimedia

Ružica, po poklicu sicer pravnica, pa medtem o načrtih svojega moža ni vedela nič. “Pozirala sem možu, saj mi je obljubil, da bo naslikal moj portret. A namesto tega mi je “dal” nekoliko spremenjen obraz na bankovcu. Vsak ga je lahko imel, portret bi imela le zase. Sprva sem bila zelo prizadeta, ampak kasneje sem bila na moževo delo ponosna,” je pripovedovala.

Na njen račun so s prijatelji strli tudi marsikatero šalo. Klicali so jo tudi Ružica-inflacija in ji rekli, da bolj kot jugoslovanska inflacija narašča, bolj devalvira tudi ona.

Podoba na bankovcu ji sicer ni spremenila življenja, kljub temu pa se ni skrila radovednim pogledom. “Zgodilo se mi je, da so do mene pristopili neznanci in mi dejali, da jih na nekoga spominjam. Jaz pa nikoli nisem želela povedati, kje so me videli in na koga jih spominjam,” je dodala.

Kot še izhaja iz članka, objavljenega leta 1982, je Ružica hči Mikice Arsenijevića, nekdanjega nogometaša in reprezentančnega kapetana. Njen mož, ki je nekaj časa delal kot asistent na Akademiji za uporabne umetnosti v Beogradu, pa je med drugim leta 1958 začel ustvarjati tudi poštne znamke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.