Koristni nasveti, s katerimi lahko preprečite prenajedanje

Magazin 22. Jun 202211:45
piškot
Profimedia

Sezona piknikov se je začela in tam se je še zlasti težko upreti vsej hrani, toda po tem se pogosto pojavi občutek slabosti ter napihnjenosti. Imamo nekaj nasvetov, kako se temu v prihodnje izogniti.

Presenečeni bi bili, koliko ljudi se sooča s prenajedanjem. Ne glede na to, ali vas prenajedanje preganja le občasno na dogodkih, kjer se pač hrani ne morete upreti, ali pa imate s tem redne težave pri skoraj vsakem obroku, se morate težave lotiti čim prej.

Pri tem vam lahko pomagamo z nekaj nasveti, med katerimi morda najdete kakšnega, ki vam bo ustrezal:

Vedeti morate, katera živila so vaši sprožilci. Taki hrani se poskušajte izogniti, saj se težko nadzorujete, da ne bi pojedli preveč. To se posebej rado zgodi, ko npr. sedite pred televizijo in piškotov kar naenkrat zmanjka.

Naredite red na svojem jedilniku, kjer naj bo prostora za 3 glavne večje obroke in po potrebi malico. Če boste natanko vedeli, kdaj je čas za hrano, se boste lažje izognili prenajedanju. Poskusite vedno imeti tudi vse 3 glavne obroke, ki vas bodo nasitili za dlje časa.

Mogoče vas k prenajedanju vodi stres na kateremkoli področju. Stres morate redno sproščati, saj vam bo začel škoditi tudi čustveno in mentalno, zato čim prej poiščite načine, kako boste to storili.

Poslovite se od sladkih, gaziranih in alkoholnih pijač – te so rezervirane za posebne dogodke. Vaša prijateljica naj bo voda, saj je včasih občutek lakote lažen in ste v resnici žejni. Nekaj požirkov vode naredite tudi pred vsakim grižljajem na piknikih in zabavah.

Ugasnite televizor, računalnik in telefon, medtem ko jeste. Vsak grižljaj dobro prežvečite in jejte počasi. Pred obrokom lahko spijete kozarec vode. Tako boste prej siti. Pomagalo bo tudi uživanje hranljivih obrokov, ki vas bodo zares nasitili, in ne le za hip dvignili raven krvnega sladkorja.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.