Lahko v pomivalni stroj vlijemo tudi detergent za ročno pomivanje posode?

Magazin 26. Apr 202319:43 0 komentarjev
Pomivalni stroj
PROFIMEDIA

Pomivalni stroj ste do konca naložili, a vam je zmanjkalo je detergenta ali tablet za strojno pomivanje posode. Čeprav je detergent za ročno pomivanje prav tako namenjen pomivanju posode, pa strokovnjaki svarijo, da ga za strojno pomivanje nikar ne uporabljajte.

Četudi vas kdaj mika, da bi, namesto da bi skočili v trgovino po nove tablete za pomivalni stroj, uporabili kar detergent, tega raje ne počnite. To je lahko za vaš pomivalni stroj usodno, svarijo na spletni strani Homes and Gardens.

Dodajanje napačnega pomivalnega sredstva je ena najpogostejših napak pri uporabi pomivalnega stroja. Od vseh stvari, ki ne sodijo v pomivalni stroj, je detergent za ročno pomivanje eden najpomembnejših. Ker je namenjen ročnemu pomivanju, proizvaja veliko milnice in pene.

“Detergent za ročno pomivanje posode bo v pomivalnem stroju povzročil pretirano penjenje in potencialno škodo na napravi, prav tako se bosta milnica in pena nenadzorovano širili,” je za spletno stran dejal serviser naprav Andrew Brown. Presežek pene lahko ob robovih vrat stroja steče na vaša kuhinjska tla. Prav tako lahko vodi do mehanskih ali električnih težav s samo napravo, denimo zamaši filtre, poškoduje razpršilke, povzroči kratki stik ali poškoduje kontrolne gumbe.

Poleg vseh morebitnih poškodb bo stroj ob uporabi detergenta za ročno pomivanje tudi veliko manj učinkovito opral posodo. Detergent pri ročnem in strojnem pranju namreč ne reagira enako. Pri strojnem pranju bo za seboj najverjetneje pustil ostanke mila, ki jih boste tudi sami okusili, če posode naknadno ne boste splahnili ali obrisali.

Dobra novica je, da obstaja trik, s katerim odstranimo odvečno milnico iz pomivalnega stroja. V stroj vlijemo četrt skodelice jedilnega olja in stroj zaženemo za minuto ali dve, nato pa z gumbom za odtekanje vse skupaj odstranimo iz stroja. Stroj nato “operemo” še z detergentom za strojno pomivanje.

Čeprav je priporočljivo v pomivalnem stroju uporabljati zgolj sredstva, ki so temu namenjena, pa lahko v skrajni sili uporabimo tudi kaj drugega, a le za manjšo količino posode. To so soda bikarbona, boraks ali kis.

Strokovnjaki sicer svetujejo, da te alternative uporabite le, če je zares nujno. Bolje je malce počakati s pomivanjem in vmes skočiti v trgovino po nov detergent za strojno pomivanje, še svetujejo na Homes and Gardens.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!