LeBron James in Chris Paul o raziskavi in sankcijah NBA: ”Razočarana sva”

Magazin 19. Sep 202217:15
LeBron James
Profimedia

LeBron James in Chris Paul sta razočarana, kako NBA vodi ligaško preiskavo lastnika Phoenix Suns in Mercuryja, Roberta Sarverja.

Komisar lige NBA Adam Silver je pred kratkim nagovoril medije po objavi lige, da bo Robert Sarver prejel enoletni suspenz in obvezno usposabljanje o obnašanju, potem ko je preiskava pokazala, da je lastnik franšize pokazal rasistično in sovražno vedenje do nekdanjih in sedanjih zaposlenih. Mnogo njegovih komentarjev pa je padlo v oči dvema največjima zvezdnikoma lige.

Štirikratni prvak lige NBA LeBron James je zapisal: “Nekajkrat preberite zgodbe o Sarverju. Moram biti pošten … Naša liga je to zagotovo naredila narobe. Ni mi treba razlagati, zakaj. Vsi preberite zgodbe in se sami odločite. Povedal sem že prej in bom ponovil – v tej ligi ni prostora za takšno obnašanje. Ljubim to ligo in globoko spoštujem naše vodstvo. Vendar to ni prav. Na nobenem delovnem mestu ni prostora za sovražni govor, seksizem in rasizem – ne glede na to, ali ste lastnik ekipe ali igrate zanjo. Našo ligo imamo za zgled naših vrednot, in to ni to.”

Zvezdnik ekipe Phoenix Suns Chris Paul, ki se je znašel v podobni situaciji kot obraz Clippersov Donald Sterling med škandalom leta 2014, je prav tako delil svoje razočaranje nad disciplinskimi zahtevami lige. “Kot številni drugi sem pregledal poročilo. Bil sem in sem zgrožen in razočaran nad tem, kar sem prebral. To vedenje, zlasti do žensk, je nesprejemljivo in se ne sme nikoli več ponoviti. Menim, da sankcijam ni uspelo zares obravnavati, za kar se lahko vsi strinjamo, da je grozljivo vedenje. Moje srce je odprto za vse ljudi, ki so bili prizadeti.”

Ugotovitve izhajajo iz večmesečne neodvisne preiskave, ki jo je izvedla odvetniška družba Wachtell, Lipton, Rosen & Katz in ki jo je spodbudila zgodba ESPN z dne 4. novembra 2021, v kateri so podrobno opisane obtožbe o rasizmu in mizoginiji znotraj Phoenixa.

Robert Sarver
Profimedia

Robert Sarver ne sme obiskovati objektov nobene ekipe NBA ali WNBA, se udeležiti ali sodelovati v kakršnihkoli dogodkih, ki jih sponzorirata obe ligi, ali biti kakorkoli vpleten v poslovne ali košarkarske operacije obeh klubov, v skladu z izjavo NBA. Dokončati mora tudi program usposabljanja, osredotočen na spoštovanje in primerno vedenje na delovnem mestu med potekom njegove suspenzije. NBA je sporočila, da namerava globo v višini 10 milijonov dolarjev – najvišji dovoljeni znesek, ki ga dovoljuje ustava lige – podariti organizacijam, ki se zavzemajo za reševanje vprašanj, povezanih z raso in spolom, na delovnem mestu in zunaj njega.

Preiskava, ki je vključevala razgovore s 320 posamezniki, ki so prej delali ali trenutno delajo za Suns in Mercury, odkar je Sarver prevzel mesto lastnika ekipe leta 2004, in več kot 80.000 dokumentov in drugih materialov, je ugotovila, da je lastnik ekip med drugim najmanj petkrat ponovil besedo na N pri preštevanju izjav drugih pa tudi neprimerno komentiral videz uslužbenk in drugih žensk ter se ukvarjal s poniževanjem in grobim ravnanjem z zaposlenimi.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.