Majhen trik, zaradi katerega bodo lončnice cvetele bolj bujno

Magazin 15. Jun 202405:37 0 komentarjev
lončnice, cvetlični lončki, zalivanje
Foto: PROFIMEDIA

Za lepše lončnice je zelo pomembna izbira posode, pomaga pa še majhen trik. Posodo od znotraj premažite s sestavinama, ki ju skoraj zagotovo imate doma.

Zato, da bi lončnice uspevale, je potrebno izbrati primeren cvetlični lonček ali korito, pravi srbski strokovnjak za cvetje in vrtnar Dejan Dragičević.

Viseči lončki se hitro sušijo, kovinski pa lahko preveč segrejejo zemljo, kar rastlinam škoduje.

Kot piše časnik Informer, je pri izbiri posod najboljše izbrati tiste iz naravnih materialov – gline ali terakote – oziroma lončevine. “Ta materiala bosta ščitila korenine lončnice pred toploto in prehitro izsušitvijo,” je povedal.

Pri tem pa je koristno poznati majhen trik, ki bo rastlinam v posodi omogočil, da se bodo v njej dobro počutile in bujneje cvetele.

“Nove lončene lončke ali korita za 24 ur potopite v vodo, da se ’napijejo’,” pravi Dragičević. Preden v posodo posadite lončnice, posodo z notranje strani premažite s kislim mlekom in oljčnim oljem. Kot pravi strokovnjak, premaz pozimi ščiti pred mrazom, poleti pa pred vročino, prav tako pa preprečuje, da bi suh in porozen material iz zemlje odvzemal vodo, s katero zalivamo rastline, hkrati pa zemlja še vedno lahko “diha”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!