Postavili bodo največjo in najvišjo zastavo v Sloveniji: kje bo zaplapolala?

Slovenija 15. Jun 202405:11 27 komentarjev
Največja slovenska zastava v Logatcu
Foto: Območna obrtno-podjetniška zbornica Logatec

Ne v Žalcu, po novem bo rekorderka — največja slovenska zastava pri nas — plapolala v Logatcu. 50 metrov visok in devet ton težak steber že stoji na logaški vzpetini Sekirica, v ponedeljek pa bodo slavnostno izobesili še 15 metrov dolgo zastavo.

Ideja, da bi v Logatcu postavili najvišjo in največjo slovensko zastavo, s tem pa Žalcu prevzeli naziv rekorderja, se je rodila pred dobrima dvema letoma in pol, za N1 pripoveduje Bogdan Oblak, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Logatec. “Vračal sem se iz tujine, ko me je poklical dober kolega in krovec Tomaž Šušteršič: Kaj če bi mi postavili največjo zastavo v državi, je vprašal.”

Ideja se je Oblaku zdela dobra, zato je že čez en teden sklical sestanek upravnega odbora, kjer so ustanovili poseben strateški odbor in začeli načrtovati.

Prepričani so bili, da bo rekorderka na logaški vzpetini Sekirica stala v roku dveh ali treh mesecev, a se je projekt zaradi vseh ovir, na katere so naleteli, nato razvlekel na skoraj tri leta. Postavljanje 50 metrov visokega in devet ton težkega droga namreč ni mačji kašelj.

“Ugotavljali smo, ali je tako visok drog dovoljeno postaviti, kaj vse potrebujemo, kako je z gradbenim dovoljenjem …” pripoveduje Oblak. Gradbeno dovoljenje za zelo zahteven objekt so pridobili, naslednja težava pa je bila, kje tako veliko konstrukcijo izdelati.

Največja slovenska zastava v Logatcu
Foto: Območna obrtno-podjetniška zbornica Logatec

Od Turčije do Portugalske

Oblak pravi, da so večkrat prečesali vso Slovenijo, da bi našli izvajalca, ki bi bil sposoben in pripravljen drog izdelati. Žal neuspešno.

Zato so se prek podjetja Omega Air, ki je v logaški občini investitor, obrnili na izvajalca iz Turčije. “Po enem letu se je izkazalo, da izvajalec ni zaupanja vreden. Vložili smo veliko dela, da je Omega Air dobil povrnjen svoj vnaprej plačani avans. Nato smo izvajalca dobili na Portugalskem, a smo morali — da smo prišli na vrsto — čakati tri četrt leta.”

Oblak pove, da je zastava, ki je dolga 15 in široka sedem metrov, sešita v Logatcu. Tudi sicer je pri projektu sodelovalo veliko podjetnikov in članov zbornice. In to prostovoljno in z veliko dobre volje, poudarja Oblak. “Občina je poravnala stroške dobave droga, sicer pa ocenjujemo, da je bilo opravljenih za več kot 45.000 evrov prostovoljnih del. Pa naj gre za projektanta, gradbinca, dobavitelja materialov, električarja ali ključavničarja. Pri postavitvi so pomagali tudi številni občani.”

Največja slovenska zastava v Logatcu
Foto: Območna obrtno-podjetniška zbornica Logatec

Nato je nastopil dan D, ko so na Sekirici združili moči in velikanski drog začeli montirati, kar je zahtevalo veliko natančnosti in previdnosti. Drog je namreč spojen brezvijačno, zato so uporabili posebno dvigalo in orodje. “Vse, kar vidite pritrditvenega materiala, je zgolj spodaj pri temeljih. Vse ostalo je izdelano na izjemno natančen stik, torej brez varjenja, kovičenja, vijačenja …”

Do zdaj so laskavi naziv mesta, kjer stoji največja slovenska zastava pri nas, po podatkih društva Heraldica Slovenica nosili v Žalcu. Tamkajšnja zastava namreč v dolžino meri 14 metrov, plapola pa na 25 metrov visokem drogu. S 13 metri dolžine ji sledi zastava v krožišču v Tržcu v Vidmu, prav toliko meri tudi tista pri baziliki na Brezjah. Meter manj v dolžino meri zastava pri Kruhkeriji Gorjanc v Hotemažah, deset metrov pa je dolga zastava na Sveti Trojici nad Vrhniko.

Rekordi so zato, da se presežejo

Oblak pravi, da moto ekipe ni bil postaviti rekord, temveč sodelovati. “A če smo se nekaj takega že lotili, naredimo zastavo, zaradi katere bodo tudi drugod po Sloveniji začeli razmišljati o podobnih projektih. Gre namreč za simbol naroda, ki ga Slovenci v večini primerov premalo uporabljamo.”

Največja slovenska zastava v Logatcu
Foto: Območna obrtno-podjetniška zbornica Logatec

Pravi, da gre za gesto pripadnosti narodu, obenem pa pripomni, da rekordi obstajajo zato, da jih ljudje postavljamo. “In želimo si, da Logatec ne bi dolgo ostal rekorder. Uspeh bi bil, če bi kmalu kdo postavil še višjo. To dviguje narodno zavest in mogoče bi Slovenci zastavo ob praznikih večkrat izobesili.”

Zastava rekorderka bo prvič ponosno zaplapolala v ponedeljek, en teden pred dnevom državnosti, ko se bosta prireditve med drugimi udeležila nekdanji predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega sveta Marko Lotrič. “A še bolj pomembni bodo naši občani, ki nam bodo lahko dali potrditev, da smo naredili dobro stvar,” zaključi Oblak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje