Hoja ni dovolj, vaše telo potrebuje tri oblike gibanja

Navdih 15. Jun 202405:21 2 komentarja
Ženska hodi
Foto: PROFIMEDIA

Vse več življenja preživimo sede in zmotno je prepričanje, da dovolj naredimo že z vsakodnevno hojo. V teden moramo namreč vključiti tri oblike gibanja. Če se to zdi prevelik zalogaj, obstaja nekaj nasvetov in trikov, kako to vendarle doseči, piše CNN.

Hoja slovi kot odlična oblika vadbe, saj je preprosta in dostopna praktično vsem. Številne študije kažejo, da ima ta dejavnost tudi številne koristi za zdravje.

Študija, ki je bila objavljena v reviji European Journal of Preventive Cardiology leta 2023, kaže, da že 2.300 korakov na dan zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja. Še ena študija, ki je bila objavljena v reviji Nature Scientific Reports, pa kaže, da vaje z obremenitvijo, kot je hoja, pomagajo preprečevati osteoporozo.

Nekateri strokovnjaki s področja zdravja in telesne pripravljenosti opozarjajo, da je hoja sicer koristna, vendar ne zares kakovostna vadba. Ena takih strokovnjakinj je Melissa Boyd, certificirana osebna trenerka, ki dela v San Franciscu. “Naše življenje je postalo tako naporno – vozimo se na delo, ves dan sedimo, zvečer pa izčrpano obsedimo. Ob kratkem sprehodu se tako počutimo, kot da smo naredili veliko stvar,” je dejala Boyd. “Toda hoja je v resnici osnovno gibanje, ki ga vaše telo potrebuje za dobro delovanje, za pomoč pri stvareh, kot sta krvni obtok in prebava, ter za dekompresijo.”

Da bi svojim strankam pomagala bolje razumeti, zakaj z vsakodnevnim sprehodom ni mogoče oblikovati telesa, jim Boyd predstavi tri vrste gibanja, ki so nujna za splošno zdravje in telesno pripravljenost.

Prva oblika je gibanje, ki ga potrebujete vsak dan, recimo hoja in raztezanje. Druga oblika je bolj intenzivno gibanje, ki izboljša vašo telesno pripravljenost. Dovolj je, da to izvajate nekajkrat na teden. Tretja oblika pa je gibanje v družbi, na primer ples ali igranje odbojke.

Telo moramo premikati na različne načine

To, da dan presedimo, je za nas postala normalna stvar. “A to, da se premikamo, še ni vadba,” je poudarila Boyd.

Hoja je odlična, vendar naše telo potrebuje več, da je funkcionalno, opozarja tudi dr. Carl Cirino, kirurg športne medicine pri HSS Orthopedics Stamford Health v Connecticutu.

Pilates
Joga in pilates sta odlični vadbi za telo. (Foto: PROFIMEDIA)

Ljudje mišice in kite v svojem telesu uporabljajo za pomoč pri vsakodnevnem upogibanju, zvijanju in vrtenju, zato jih je treba raztezati v različnih smereh. Joga in pilates sta dve dejavnosti, ki sta pri tem zelo učinkoviti in zdravi, svetuje. “Raztezanje je izjemno enostavno, zato lahko to storite, ko se zbudite in preden greste spat,” dodaja Cirino.

Ohlapne in prožne mišice vodijo tudi v boljše ravnotežje in stabilnost, kar pomaga preprečevati padce in poškodbe pri vseh telesnih dejavnostih. Za zdravje srca in ožilja je prav tako dobro, da večkrat na teden pospešite srčni utrip.

Vadba kot prigrizek

Idealno bi bilo, če bi si izdelali tedenski načrt, ki bi vključeval vsakodnevna nujna gibanja – torej hojo in raztezanje, vadbo za moč, kardio in nekaj družabnih dejavnosti. Marsikomu pa se lahko to zdi prevelik zalogaj.

Razdelitev vseh teh različnih gibanj na manjše “vadbene prigrizke” je eden od načinov, kako v teden vnesti gibanje, ki ga vaše telo potrebuje.

Dobra je tudi vadba v skupinah, ki nas zabava. (Foto: PROFIMEDIA)

“Vsakič, ko greste na stranišče, naredite 20 počepov, ali vsakič, ko si natočite vodo, naredite 10 počepov ob steni. Če te ’vadbene prigrizke’ vključite v nekaj, kar že počnete, lahko to hitro postane navada. S tem ljudje dosegajo velike uspehe,” razlaga Boyd. Ta stranke spodbuja tudi, naj poiščejo neko obliko gibanja, v kateri uživajo in ki se ne zdi kot vadba, na primer igranje badmintona. Tako se boste gibali in obenem družili.

Cirino se strinja. “Na oddelku za športno medicino vidimo otroke, katerih starši želijo, da bi igrali bejzbol, vendar si tega ne želijo. Enako je z vadbo odraslih. Poiskati morate nekaj, kar je zanimivo in enostavno, to pa uporabiti kot osnovo za izgradnjo dobrih navad,” svetuje.

Začnite počasi

Če vadbo razumete kot redno gibanje, ki ga vaše telo potrebuje za funkcionalnost, fizično pripravljenost in socialno povezanost, si boste prej vzeli čas za gibanje, meni Boyd.

Upoštevajte tudi, da za oblikovanje načrta vadbe ni potrebna takojšnja in obsežna sprememba vašega načina življenja. Pravzaprav je bolje, da začnete počasi. “Običajno vidim, da je ljudem všeč, kako se začnejo počutiti. Ko postanejo močnejši, si želijo še več gibanja. Gibanje navdihuje gibanje.”

*Avtorica prispevka je Melanie Radzicki McManus, CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje