Mala šola čiščenja: kako pogosto čistite kljuke, umivalnike in preproge?

Magazin 27. Nov 202215:11
čiščenje
Foto: PROFIMEDIA

Kako pogosto zamenjate posteljnino, razkužujete umivalnik, perete brisače in menjate gobice? Čistoča je za mnoge subjektivna, zato nekateri oblačila oblečejo enkrat, nekateri pa večkrat, preden se odločijo za pranje.

Verjetno bi se vsi zgrozili, če bi pod mikroskopom videli, kaj vse prostim očem nevidnega nas obdaja – med drugim bakterije, virusi, glivice, alergeni, prhljaj, znoj in celice človeške kože. Vse to vsak dan vdira v naš življenjski prostor. Če želimo poskrbeti za svoje zdravje, moramo upoštevati nekaj standardov čiščenja.

V raziskavi, objavljeni v reviji Popular Science, piše, da se življenjska doba mikroorganizmov zelo razlikuje glede na njihovo vrsto in površino, na kateri je. Escherichia coli je na primer črevesna bakterija, zaradi katere zlahka zbolimo, vendar lahko na površinah ostane največ en dan, kalicivirus, poznan kot trebušna gripa, pa lahko na površinah v naših domovih živi več tednov.

Kako pogosto naj torej doma čistimo določene površine? Na to vprašanje sta odgovorila mikrobiolog Jason Tetro in strokovnjakinja za čiščenje Becky Rapinchuk, ki sta to temo natančno preučevala in o njej celo napisala več knjig.

Spodaj si preberite, kaj svetuje strokovnjaki in kako pogosto bi morali doma čistiti oziroma oprati določene predmete.

Menjava posteljnine

Mikroorganizmi na rjuhah so po navadi neškodljivi. To so večinoma bakterije in glivice, na rjuhah pa so poleg njih še umazanija, maščobe, akne in prhljaj. Strokovnjaki priporočajo pranje in zamenjavo posteljnine od enkrat na teden do dvakrat na mesec, odvisno od higienskih navad. Če se vam na primer lasje hitreje mastijo, operite prevleko za vzglavnik enkrat na teden, rjuho pa enkrat v 14 dneh.

posteljnina
PROFIMEDIA

Razkuževanje korita in umivalnika

Nekaj ​​nevarnejših bakterij je lahko tudi v koritih in umivalnikih. Tetro pravi, da po opravljanju velike potrebe v umivalnik prenesemo fekalne snovi, kuhinjsko korito pa je lahko dom Escherichie coli in salmonele, še posebej če ste pripravljali surovo meso. Vsak dan bi morali torej umivalnik in korito razkužiti oz. oprati.

UMIVALNIK
PROFIMEDIA

Sesanje preprog in pomivanje tal

To hišno opravilo bi morali opravljati enkrat na teden. Preproge je treba pogosteje sesati, če imamo hišne ljubljenčke ali če smo alergični. Sicer pa ni posebej nevarnih bakterij, ki bi se jih morali znebiti vsak dan. Izjema so kuhinjska tla, ki jih je treba očistiti po pripravi hrane.

SESANJE
PROFIMEDIA

Čiščenje kopalnice

Kopalnico bi morali očistiti vsaj enkrat na teden. Je eden največjih gostiteljev bakterij, še posebej nevarnih, kot je Escherichia coli, ki jo najdemo v razdalji šestih metrov okoli straniščne školjke in umivalnika. Umivalnik je treba očistiti vsak dan, straniščno školjko pa enkrat na teden, kopalno kad prav tako enkrat na teden, zaveso za prho pa vsaj enkrat na mesec.

KOPALNICA
PROFIMEDIA

Menjava brisač in kuhinjskih krp

Kopalne brisače so gojišče bakterij, saj so veliko časa mokre. Polne so stafilokokov in iztrebkov, ugotavlja Tetro in dodaja, da bi jih morali menjati vsak drugi dan. Brisačo, s katero si brišemo lase, je treba zamenjati dvakrat na teden. Kuhinjske krpe, še posebej tiste, s katerimi ste obrisali površino, na kateri je bilo surovo meso, takoj zamenjajte.

KRPA
PROFIMEDIA

Menjava gobic

Kuhinjska gobica je eden najbolj umazanih predmetov v vašem domu. Na zelo majhni površini je na milijarde bakterij, ki pa na srečo niso nevarne. Če želite gobico uporabljati, dokler ne razpade, jo po vsaki uporabi položite v vrelo vodo, da uničite večino bakterij.

GOBA
PROFIMEDIA

Čiščenje kljuk

Kljuke v sobah bi morali čistiti enkrat na teden, v kuhinji in kopalnici pa vsak dan, pravijo strokovnjaki. Na njih se nabere veliko več bakterij, kot si predstavljamo. Še posebej pogosto jih moramo čistiti, če je kdo od domačih bolan.

KLJUKA
PROFIMEDIA

Pranje modrčkov

Modrčke bi morali oprati po dveh do treh nošenjih. En zmenek, na katerem plešemo vso noč, je vsekakor dovolj, da ga operemo. Če pa imamo normalne dnevne aktivnosti, ga lahko oblečemo večkrat.

modrček
Profimedia

Čiščenje vzmetnic

Vzmetnice bi morali očistiti vsakih šest mesecev. Čeprav se nam zdi, da vzmetnica ni umazana, ker je na njej vedno rjuha, je mehko in udobno zatočišče za pršice, ki lahko alergikom povzročajo nemalo težav. Vzmetnice ni treba odstraniti iz postelje. Le posesajte jo z ustreznim nastavkom in jo popršite z mešanico vode in dišavnega olja.

VZMETNICE
PROFIMEDIA

Čiščenje pralnega stroja

Večina pralnih strojev je onesnažena z bakterijami, največja težava pa je, da se te lahko prenesejo na vaša oblačila. Ko ste oprali spodnje perilo, brisače in kuhinjske krpe, dobro razkužite pralni stroj, da uničite vse nevarne bakterije. Ne glede na to, kaj perete, ga očistite enkrat na mesec, piše Zadovoljna.hr.

PRALNI STROJ
PPROFIMEDIA

Ob tem pa dodajmo, da so vse naokrog nas tudi “dobre” bakterije, tiste, ki jih naše telo in naš prebavni trakt nujno potrebujeta za normalno funkcioniranje in zdravje. Strah pred vsemi bakterijami je zato odveč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar