Mariah Carey producentka muzikala, ki je nastal po “najsmešnejšem filmu”

Magazin 17. Dec 202213:15
Mariah Carey
Profimedia

Ameriška glasbenica Mariah Carey ima te dni veliko dela z božičem in svojo uspešnico All I Want for Christmas, a prav posebno se je veselila 11. decembra, ko je bila na Broadwayu premiera muzikala Nekateri so za vroče, po katerega se je podpisala kot koproducentka.

Z muzikalom bodo obudili istoimensko hollywoodsko uspešnico režiserja Billyja Wilderja iz leta 1959, v kateri so zaigrali Marilyn Monroe, Tony Curtis in Jack Lemmon. Mariah Carey je pojasnila, da je tudi sama videla film in je velika oboževalka Marilyn Monroe. Ko so ji povedali za muzikal, je vedela, da mora biti del tega. Muzikal nastaja na glasbo Marca Shaimana in Scotta Wittmana, na besedilo Matthewa Lopeza in Amber Ruffin ter na koreografijo Caseyja Nicholawa, ki bo tudi režiser.

Muzikal Sugar tudi v MGL velika uspešnica

Naj spomnimo, da je muzikal Sugar, ki je narejen po filmu Nekateri so za vroče, navduševal tudi na odru ljubljanskega gledališča MGL. Sicer je Sugar doživel odrski krst aprila leta 1972 v gledališču Majestic na Broadwayu. Odigrali so 505 ponovitev in uprizoritev je bila nominirana za 4 nagrade tony. Muzikal je na londonskem West Endu (gledališču Prince Edward) doživel premiero šele marca 1992. Libreto, prežet z duhovitimi dialogi in prvovrstnimi komičnimi zapleti, je nastal po scenariju slovite filmske uspešnice Billyja Wilderja Nekateri so za vroče iz leta 1959, ki jo je ameriški filmski inštitut razglasil za najsmešnejši film vseh časov.

Številni gledalci se spominjajo filma po zvezdniški zasedbi: poleg Marilyn Monroe kot nepozabne Sugar Kane sta se z njim zapisala v zgodovino tudi Tony Curtis in Jack Lemmon. Zgodba se odvija leta 1929, torej v času prohibicije, zato je film Nekateri so za vroče obenem gangsterski film in romantična komedija – ta wilderjevska razcepitev žanra (gangsterskega na gangsterski film in romantično komedijo oz. romantičnokomičnega na romantično komedijo in gangsterski film) ima tudi zgodovinski okvir, in sicer v obliki dveh prepovedi: sugerira prepoved trgovine z alkoholom in prepoved homoseksualnosti.

MGL
MGL

Običajno so muzikali kot velike uspešnice predvsem newyorškega Broadwaya in londonskega West Enda pristajali na filmskem platnu, obratno se je to zgodilo redko. V MGL-ju so glavne vloge igrali Gregor Gruden, Uroš Smolej in Jana Zupančič. Sugar je dobila nagrado za žlahtno komedijo leta 2009, prav tako sta bila nagrajena tudi “žlahtna komedijanta” Uroš Smolej in Jana Zupančič.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.