Naleteli na dragoceno zbirko: doma je imel več kot 20 tisoč umetnin

Magazin 07. Maj 202411:32 0 komentarjev
Stanovanj v Parizu
Foto: PROFIMEDIA

V Parizu so med cenitvijo stanovanja našli skrivno zbirko umetnin priznanih avtorjev. Zdaj jih bodo ponudili na dražbi, na željo zbiratelja pa bo celoten izkupiček od prodaje podarjen inštitutu Pasteur za podporo medicinskih raziskav na področju preprečevanja in zdravljenja nalezljivih bolezni.

V stanovanju v Parizu so med cenitvijo odkrili zbirko umetniških del, ki je prava zakladnica. Anonimni umetniški navdušenec je v več desetletjih zbral več kot 20 tisoč umetniških del, piše Art Daily.

Zbirka obsega izčrpen pregled likovne umetnosti od 16. stoletja do sodobne umetnosti v slikah, risbah, grafikah in fotografijah ter kipih in umetniških delih. Glavna dela priznanih mojstrov ponujajo skrite dragulje, kar ne ponuja le izjemne umetniške raznolikosti, temveč tudi širok razpon cen.

Vrhunec na prvi dražbi bo neznano delo priznanega francoskega slikarja Jean-Léona Gérômeja, ki je ocenjeno med 80 in 120 tisoč evrov. Po pisanju medija gre za radikalno sliko nenavadnega videza, daleč od klasičnih in orientalskih motivov, ki jih najpogosteje povezujejo s tem umetnikom. Na smaragdno zelenem ozadju v skoraj abstraktni kompoziciji je prikazan prizor brodoloma ladje, zdi se, da prenatrpani potniki želijo zapustiti ladjo.

L'Épave
L’Épave (Foto: WIKIPEDIJA)

Poleg te mojstrovine so v bogati zbirki, ki bo romala na dražbo, še dela likovne in dekorativne umetnosti, tudi skulpture. V zbirki je tudi doslej neznano delo italijanskega umetnika Alberta Savinija iz leta 1929, ki ga ocenjujejo med 150 in 200 tisoč evrov, ter umetnina Jeana Honoreja Fragonarda, vredna od 30 do 40 tisoč evrov.

Med deli je tudi umetnina, ki jo je naslikal Alfonse Mucha, ocenjena med 8 in 12 tisoč evrov. Ljubitelji secesije bodo prav tako izkoristili priložnost in se potegovali za izvrstno vazo Emila Galléja, ki jo krasi ženska v srednjeveškem oblačilu, ocenjena je na tri tisoč evrov. V zbirki so še mojstrovine virtuozov Roberta Matteja, Frantiseka Kupkeja, Alexandra Lacovleffa in Giánnisa Gaḯtisa, ki ponujajo očarljiv vpogled v zgodovino umetnosti v 20. stoletju.

Zbirka bo na prodaj na šestih dražbah, ki se bodo začele septembra letos, na željo zbiratelja pa bo celoten izkupiček od prodaje podarjen inštitutu Pasteur za podporo medicinskih raziskav na področju preprečevanja in zdravljenja nalezljivih bolezni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!