Meduze so preplavile severni Jadran: znanstvenica za N1 pojasnila, kaj se dogaja

Magazin 30. Jun 202207:06 > 10:40 0 komentarjev
Danijela Mioković/N1 HRVAŠKA

Meduze so letos preplavile severni Jadran. Za N1 Zagreb je strokovnjakinja s Centra za raziskovanje morja v Rovinju pojasnila, zakaj plavalci letos opažajo več meduz, kakšno poletje je pred nami in kako nevarne so meduze, ki so jih pred kratkim opazili v Pulju.

Dr. Tjaša Kogovšek s Centra za raziskovanje morja v Rovinju je za N1 Zagreb pojasnila, da so v preteklih dneh dobili na stotine videoposnetkov teh “želatinoznih organizmov”. Občane pa še naprej pozivajo, naj jim pošiljajo fotografije in videoposnetke opaženih meduz, saj znanstvenikom pomagajo pri razumevanju posameznih vrst klobučnjakov. “Na tak način najlažje vidimo, kako so posamezne vrste porazdeljene, koliko jih je in kje se najpogosteje pojavljajo,” je pojasnila Kogovšek.

Po besedah strokovnjakinje kopalci v Jadranskem morju najpogosteje opažajo vrsto meduze, ki se je je prijelo ime kompasni klobučnjak (znanstveno ime Chrysaora hysoscella). Kot je pojasnila, verjetno opažanja teh meduz centru pogosteje prijavijo tudi zato, ker te meduze lahko tudi opečejo. Gre za človeku nevarno vrsto, katere klobuk lahko zraste tudi do 30 centimetrov v premeru, lovke pa celo do enega metra v dolžino. Pogosto opažajo tudi rebrače (Mnemiopsis leidyi), ki so v resnici le bližnje sorodnice meduz in za človeka niso nevarne, a predstavljajo večjo grožnjo morju samemu ter ribičem, saj so tujerodna invazivna vrsta, ki lahko zdesetkajo ulov.

Kompasni klobučnjak pa lahko po drugi strani opeče, njegov dotik lahko kopalca tudi poškoduje, zlasti tiste z občutljivo kožo in otroke. Kot je še pojasnila strokovnjakinja, naj bi sicer posledice ožiga izginile v približno 24 urah.

Kako ravnati v primeru ožiga?

V primeru ožiga si ožgano mesto sperite z morsko vodo, ostanke tkiva klobučnjaka pa odstranite s pinceto, še svetuje dr. Kogovšek. Družinski zdravnik iz turistične ambulante v Rovinju Luka Popić pa svetuje, da po stiku z meduzo mesto ožiga namažete z debelim slojem kreme, ki naj, če je le mogoče, vsebuje kortikosteroide. V primeru poslabšanja stanja pa morate poiskati zdravniško pomoč, še svetuje Popić.

Previdnost ni odveč

Tudi dr. Kogovšek je potrdila, da je povsem mogoče, da je letos v morjih več meduz. “Morje je letos drugačno. Meduze pa se na vplive lažje prilagodijo kot recimo male modre ribe,” je za N1 Zagreb še pojasnila strokovnjakinja.

Na vprašanje, ali nas bo povečano število meduz spremljalo vse poletje, je odgovorila, da so meduze sicer prisotne celo leto, največ pa jih je pozimi. “Zdaj je sezona kompasnega klobučnjaka, saj traja od februarja do julija,” je pojasnila in dodala, da nato sledijo druge vrste. “Vsaka vrsta ima svoj letni čas pojavljanja,” je dejala in poudarila, da načeloma niso pretirano nevarne, a moramo biti v njihovi bližini vseeno previdni.

Sporočila in fotografije bližnjih srečanj z meduzami v rovinjski center za raziskovanje morja prihajajo ne le v hrvaškem, temveč tudi v nemškem, angleškem in slovenskem jeziku. Slike v spodnji galeriji je tako Centru za raziskovanje morja v Rovinju poslala bralka N1, ki je kompasnega klobučnjaka opazila v puljskem zalivu Valovine.

meduze meduze
Danijela Mioković/N1 HRVAŠKA
meduze meduze
Danijela Mioković/N1 HRVAŠKA
meduze meduze
Danijela Mioković/N1 HRVAŠKA
Danijela Mioković/N1 HRVAŠKA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.