Meghan Markle v odprtem pismu spregovorila o izzivih materinstva

Magazin 27. Okt 202105:13 0 komentarjev
Meghan Markle
Profimedia

Meghan Markle je na ameriški kongres naslovila pismo, v katerem se zavzema za plačan starševski dopust.

Trenutno ena od najbolj vidnih članov ameriške politike Nancy Pelosi in Chuck Schumer sta pred kratkim prejela pismo vojvodinje Susseške, v katerem ju je pozvala k izboljšanju pogojev za mlade ameriške družine, zavzela se je tudi za plačan starševski dopust in iskreno spregovorila o svojih izkušnjah mame.

“Nisem izvoljena poslanka in nisem političarka. Sem, tako kot številni drugi, aktivna državljanka in predvsem starš. Ker imate vi in ​​vaši sodelavci v kongresu ključno vlogo pri oblikovanju in sprejemanju odločitev za prihodnje generacije, vam v tem zelo pomembnem času – kot mama – pišem, da se zavzamete za plačani starševski dopust,” je pismo začela Meghan Markle in nadaljevala: “V zadnjih 20 mesecih je pandemija razkrila že dolgo obstoječe napake v naši skupnosti. S skrb vzbujajočo hitrostjo je milijone žensk zapustilo delovna mesta in ostalo doma s svojimi otroki, ko so bile šole in vrtci zaprti, kjer so za svoje ljubljene skrbele z bremenom polnega delovnega časa in dela od doma.”

Meghan Markle
Profimedia

“Zaposlena mama in oče se oba lahko soočata s konfliktom prisotnosti ali plačila,” je tako poudarila Marklova.

“Žrtvovanje obeh ima veliko ceno. Za marsikoga se to žrtvovanje nikoli ne konča, ljudje posvečajo desetletja svojo neskončno energijo ne le zasledovanju ameriških sanj, ampak preprosto sanj o stabilnosti,” je še dodala.

V pismu pa je potrdila tudi lastne izzive pri materinstvu: “Junija sva z možem povila drugega otroka. Kot vsi starši sva bila presrečna in tako kot številni starši sva bila pretresena. Pa vendar spadava v tisto manjšino staršev, ki se jim ni treba soočiti z ostro resničnostjo in sprejeti težke odločitve, ali prvih nekaj najbolj kritičnih mesecev preživeti z dojenčkom ali se vrniti v službo, saj jo v nasprotnem primeru lahko izgubiva. Vedela sva, da se lahko popolnoma posvetiva otrokoma. Vedela sva, da nama ne bo treba sprejeti nemogočih odločitev o varstvu, delu in zdravstveni oskrbi, prihranjene so nama tako bile skrbi številnih drugih staršev, ki morajo s takšnimi skrbmi živeti vsak dan.

”S takšnimi odločitvami se ne bi smela soočati nobena družina. Nobena družina ne bi smela izbirati med zaslužkom za preživetje in svobodo, da skrbi za svojega otroka (ali ljubljeno osebo ali sebe),” je nadaljevala Meghan, nato pa zaključila s prošnjo: “Torej, v imenu svoje družine, Archieja, Lili in Harryja, se vam zahvaljujem, ker boste razmislili o tem pismu, v imenu vseh družin pa vas prosim, da zagotovite, da ta pomemben trenutek ne bo izgubljen.” Ob tem je dodala zgolj še svoj podpis: “Meg, vojvodinja Susseška.”

Odgovora na pismo Meghan še ni dobila, nobenega dvoma pa ni, da gre za izjemno močne in ključne besede za vsakega novega ali bodočega starša.