Meteorologinja pojasnila, kaj je pobelilo otok Pag

Magazin 15. Jan 202214:27 > 18:40
Pag
Radio Pag/N1 Hrvaška

Hrvaški otok Pag je pobelila sol. Medtem ko je ta naravni pojav v preteklosti že povzročal težave pri zagotavljanju električne energije, pa ima tudi svoje koristi.

Otok Pag je bil ta teden odet v belo barvo, razlog za to pa je sol, je za N1 Hrvaška pojasnila meteorologinja Tea Blažević. Fotografije s Paga je hrvaškemu N1 odstopil Radio Pag.

Na Pagu so opazili nekakšno prevleko iz soli, ki jo v hrvaščini imenujejo “posolica”. Pojav se razvije, ko močan veter, v tokratnem primeru burja, dvigne kapljice morja, jih odnese na kopno, te pa padejo na tla. Ko voda izhlapi, na tleh ostane sol oziroma natrijev klorid.

Pag
Radio Pag/N1 Hrvaška

Pojav navadno nastane v krajih, ki so izpostavljeni burji, kot je denimo otok Pag. Povzroči lahko velike težave v preskrbi z električno energijo, kot se je to sodeč po poročilu hrvaškega elektrooperaterja Hops zgodilo leta 2017. Takrat so beležili težave na Pagu, Rabu in Lošinju.

Lahko pa je ta pojav tudi koristen. Od njega je še posebej odvisna paška ovčereja, saj ima zaradi soli na travi in aromatičnih zelišč paško ovčje mleko edinstven okus in kakovost, paški sir iz tega mleka pa ima poseben okus.