Mislila je, da je ugriznila v jabolko: njen dopust se je spremenil v nočno moro

Magazin 20. Maj 202409:29 3 komentarji
Hippomane mancinella
Foto: PROFIMEDIA

Mislila je, da je ugriznila v jabolko, a to je bil le začetek njenih muk.

Zdravnica Nicola Strickland se je odločila za oddih v čarobnem Tobagu, na sanjskem otoku z belimi plažami in eksotičnim vzdušjem. Toda njena izkušnja se je med raziskovanjem narave spremenila v nočno moro.

Med iskanjem školjk in koral na obali je našla sadež, ki je na prvi pogled spominjal na jabolko, vendar je bil plod drevesa Hippomane mancinella, piše hrvaški Jutarnji.hr.

S prijateljico se je odločila poskusiti sadež, vendar je po nekaj grižljajih začela čutiti močno pikantnost v grlu. Simptomi so se hitro poslabšali in kmalu zdravnica skoraj ni mogla požirati.

Hippomane mancinella je drevo, ki ga najdemo na različnih lokacijah v Severni in Južni Ameriki ter na Karibih in je znano kot eno najnevarnejših dreves na svetu. Rastlina je znana po izjemno strupenih plodovih, ki lahko povzročijo resne poškodbe ali celo smrt.

Hippomane mancinella
Foto: PROFIMEDIA

V Latinski Ameriki je drevo znano kot drevo smrti (arbol de la muerte) oziroma hudičevo drevo (arbol del diablo). Plodovi tega drevesa so zavajajoče zeleni, a ko dozorijo, postanejo zelenkasto rumeni. Drevo je tako strupeno, da je uvrščeno v Guinnessovo knjigo rekordov, na območjih, kamor prihajajo turisti, pa je označeno z rdečim znakom X, da bi ljudem preprečili, da bi se približali in poskusili njegove mamljive, a smrtonosne plodove, ki lahko povzročijo zadušitev.

Drevesu se je nevarno približati tudi, ko dežuje, saj lahko sok njegovih plodov povzroči opekline na koži. To drevo lahko zraste do 15 metrov visoko, kar pomeni, da je nevarnost prisotna na velikem območju pod njim.

Na srečo sta Strickland in njena prijateljica preživeli zaradi hitre reakcije in dejstva, da sta zaužili le majhen del tega sadja. Strickland je svoje izkušnje delila v britanski medicinski reviji in poudarila resnost zaužitja tega ploda. Floridski inštitut za živilske in kmetijske znanosti opozarja, da je že vsak stik z delom tega drevesa lahko usoden.

Čeprav je to drevo smrtonosno, ima tudi svoje pozitivne plati. Uporablja se kot obrambna linija proti eroziji plaž v Srednji Ameriki, karibski mizarji pa so odkrili način, kako varno odstraniti strupene snovi iz lesa s sušenjem na soncu, še piše srbski Espreso.

Bonus video: Kaj morate vedeti o evropskih volitvah?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje