Miti o koži, ki lahko naredijo več škode kot koristi

Magazin 28. Jun 202215:15 0 komentarjev
ženska
Profimedia

Zagotovo ste že slišali kak nasvet o koži, ki ste se mu čudili, a je sogovornik trdil, da je resnično. Poglejmo, koliko zares držijo naslednji podatki.

Ko brskate po spletu in se pogovarjate s prijatelji ter sodelavci, naletite na veliko podatkov, ki morda niso povsem resnični. Če gre za kaj neškodljivega, kot je meni v restavraciji ali dogajanje na včerajšnji zabavi, vam to ne bo pretirano škodilo. Zaplete pa se lahko, ko kar tako verjamemo informacijam o zdravju in jih ne preverimo.

Tokrat poglejmo nekaj mitov o koži, ki ne držijo ali pa vsaj ne v celoti:

Vsak izdelek, ki je dermatološko testiran, priporoča dermatolog

Že res, da imajo tudi dermatologi o čem različna mnenja, vendar si s tem ne zagotovite nikakršnega priporočila, da je izdelek vreden vašega nakupa in ga je dobro uporabljati. To pomeni zgolj, da so izdelek pregledali certificirani dermatologi.

Na izdelku lahko najdete tak napis, že če ga pregleda en dermatolog, zato ni nujno, da vam bo povsem ustrezal. Za analizo kože in priporočilo izdelkov se raje osebno obrnite na dermatologa ali zdravnika, pomaga vam lahko tudi kozmetičarka. Rutina za nego kože je lahko preprosta in vsebuje le nekaj korakov.

Če na koži opazite izpuščaj, ste na nekaj alergični

Trditev ni popolnoma napačna, saj je izpuščaj zares lahko del alergijske reakcije. Vendar to še ne pomeni, da imate zares alergijo.

Izpuščaji se tvorijo tudi ob kopici drugih bolezni in zdravstvenih stanj, zato se poskušajte izogniti temu, da bi si diagnozo postavili sami. Ne zanašajte se niti na splet, raje odidite do svojega zdravnika.

Izpuščaj je lahko le posledica nošenja določenega materiala, ki vam ne ustreza, menjave pralnega praška, stika z rastlino … Ni nujno, da gre za kaj hujšega. Po drugi strani pa se izpuščaji pokažejo tudi pri luskavici, za katero je nujna zdravniška obravnava.

Sedenje s prekrižanimi nogami privede do krčnih žil

Ni nujno. Večjega tveganja za krčne žile ne povzroči pozicija sedenja, ampak čas, ki ga presedite.

Pojasnimo, zakaj se krčne žile sploh pojavijo: zgodi se, ko se zaklopke v nogah poškodujejo, zato kri teče iz globokih ven v površinske. Slednje se zaradi količine krvi izbočijo, kar lahko vidite s prostim očesom.

Vzrok krčnih žil je lahko prekomerno sedenje, s prekrižanimi nogami ali ne. Če imate sedečo službo, se boste verjetno spopadali z njimi. Prav tako se možnosti povečajo, če ste ženskega spola ali ima to zdravstveno stanje kdo od staršev.

Če imate masten tip kože, je ne smete vlažiti

Resnica je, da vsak tip kože potrebuje vlaženje. Ne bo pa vsaka krema ustrezala vsem tipom.

Koža dobi masten in svetleč videz, ko žleze lojnice začnejo delovati prekomerno, da bi nadomestile pomanjkanje vlage. Če imate večje težave s kožo, odidite k dermatologu in ne raziskujte sami, kateri izdelki vam ustrezajo, saj lahko vse skupaj poslabšate. O negi mastne kože se lahko posvetujete tudi s kozmetičarko, ki bo znala priporočiti nego v salonu.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.