Moški že več kot 50 let drži roko v zrak. Kaj je razlog?

Magazin 16. Maj 202417:36 0 komentarjev
Amar Bharati
Amar Bharati (Foto: PROFIMEDIA)

Moški iz Indije že 51 let drži desno roko v zrak. Razlog? Upa, da bo to dejanje sčasoma pripeljalo do sprememb v svetu – predvsem si prizadeva za svetovni mir.

Indijec Amar Bharati od leta 1973 v zrak drži svojo desno in je od takrat naj ne bi spustil.

Po poročanju indijske televizije NDTV je bil Bharati do leta 1970 bančni uslužbenec v New Delhiju. Takrat se je odločil, da se bo odpovedal svojemu življenju za mir na svetu in se posvetil hindujskemu božanstvu Šivi, enemu izmed treh vrhovnih bogov. Da bi dokazal svojo predanost, se je Bharati leta 1973 odločil dvigniti desno roko v zrak.

Moški želi doseči ‘mokšo’, stanje popolne sreče, razsvetljenstva ali osvoboditve, pri tem pa je potrebno precej samodiscipline v obliki pokore.

Da bi dosegel svoje cilje, roke več ni spustil, zaradi česar je dve leti trpel neznosne bolečine, nato pa je roka ‘izgubila občutek’, mišice so zatrdele. Njegova roka je postala suha.

“Če boste poskušali upogniti njegovo roko, mu boste povzročili pravo bolečino, ne fizično, ampak duhovno, saj verjame, da njegov večni pozdrav resnično spodbuja svetovni mir,” je pojasnil eden od njegovih znancev za domače medije. Zdravnik pa je pojasnil, da po tolikšnem času to predstavlja tudi fizično težavo, saj se je hrustanec v njegovem komolcu izsušil, zato lahko vsak gib zlomi sklep.

V pogovoru za NDTV je Bharati dejal, da ne zahteva veliko. “Zakaj se med seboj bojujemo? Zakaj je med nami toliko sovraštva? Želim si le, da bi vsi Indijci in svet živeli v miru – drug z drugim,” je strnil.

Bharati namerava z iztegnjeno roko živeti do smrti, ob tem pa upa, da bo njegovo dejanje sčasoma privedlo do sprememb v svetu.

Kdo je Šiva?

Po pisanju BBC je Šiva tretji bog v hindujskem triumviratu. Triumvirat sestavljajo trije bogovi, ki so odgovorni za ustvarjanje, vzdrževanje in uničevanje sveta. Druga dva bogova sta Brahma in Višnu. Brahma je stvarnik vesolja, Višnu pa ga ohranja. Šivova naloga je uničiti vesolje, da bi ga ponovno ustvaril.

Hindujci verjamejo, da se njegova moč uničevanja in obnavljanja uporablja tudi zdaj, ko uničuje iluzije in nepopolnosti tega sveta ter utira pot koristnim spremembam. Po hindujskem prepričanju to uničevanje ni samovoljno, temveč konstruktivno. Šiva zato velja za vir tako dobrega kot zla in velja za tistega, ki združuje številne nasprotujoče si elemente.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!