“Mož leti v prvem razredu, mene pa z otroki pusti v ekonomskem. Je to fer?”

Magazin 22. Maj 202314:23
Moški v prvem razredu
PROFIMEDIA

Izpoved ženske, ki jo mož na potovanjih z letalom vedno pusti v ekonomskem razredu, medtem ko si sam privošči sedež v prvem razredu, je močno razvnela splet. Po objavi zgodbe v ameriškem časopisu je na družbenih omrežjih sledil val ogorčenih odzivov. Najbolj jezni so predlagali kar ločitev.

Neobičajna zgodba, ki jo je objavil New York Times, je razvnela splet. V Timesovo rubriko, v kateri filozof Kwame Anthony Appiah razrešuje moralne dileme bralcev, je namreč pisala bralka, ki z možem in otrokoma veliko potuje z letalom.

Medtem ko ona z otrokoma sedi na običajnih sedežih, si njen mož vedno plača mesto v prvem razredu. Gospod namreč meni, da bi se sinova, stara 14 in 16 let, počutila osamljeno, če bi v prvi razred vzel še ženo, poleg tega pa bi dve karti za prvi razred podražili potovanje. Kot je zapisala bralka Timesa, se ji takšno ravnanje zdi nepošteno. “Mislim, da bi bilo otrokoma vseeno, če bi jaz z možem letela v prvem razredu,” je še dopisala.

Krivičnega položaja se očitno zaveda tudi njen soprog, ki je predstavil nenavadno rešitev. Predlagal je, da bi se na pot v prvem razredu odpravil pred ostalimi družinskimi člani, ki bi na končno destinacijo prišli kasneje z drugim letom.

Zgodba je na spletu povzročila val ogorčenih odzivov. Na družbenih omrežjih so uporabniki zgroženo obsojali moževa dejanja, spletni “kavalirji” pa so z zanosom zagotavljali, da tega ne bi nikoli storili in da bi v prvi razred vedno poslali soprogo. Kopica ljudi je bralki svetovala takojšnjo ločitev.

Medtem pa je Timesov filozof Appiah predlagal bolj umirjen pristop. Bralki je svetoval, da se z možem pogovorita in skušata vzpostaviti sistem, po katerem bi se v prvem razredu izmenjevala. “Ker kupuje vozovnice, očitno meni, da mu pripada privilegij prvega razreda,” je sklenil Appiah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.