Na Balkanu se sprašujejo, kje je Bernarda Marovt

Magazin 11. Nov. 202110:08 > 10:151 komentar
Delite:
Bernarda Marovt
Foto: printscreen/instagram/berniemarovt

Slovenka Bernarda Marovt je še vedno zelo priljubljena tako doma kot po svetu, posebno mesto v srcu pa imajo zanjo tudi v državah nekdanje Jugoslavije. Bernarda je bila namreč miss Jugoslavije leta 1983, balkanski mediji pa jo označujejo za najbolj priljubljeno "misico".

Na vsake toliko časa se v balkanskih medijih pojavi kakšen tekst o Bernardi Marovt, Slovenki, ki je v osemdesetih osvojila srca Jugoslovanov. Tokrat se o tem, kaj se je z njo zgodilo po vseh teh letih, sprašujejo na portalu Zadovoljna.rs, kjer pravijo, da smo si jo zapomnili po lepoti in provokativnih fotografijah, objavljenih v reviji Start leta 1982. Miss Jugoslavije je postala leto dni po fotografijah, ki naj bi jo stale zmage na tekmovanju za najlepšo žensko na svetu v Londonu.

Njene gole fotografije so objavili v britanskem Daily Mirrorju. Čeprav je Marovt leta 1983 veljala za favoritko, ravno zaradi tistih provokativnih fotografij ni zmagala na tekmovanju, piše Zadovoljna.rs.

Bernarda Marovt
Foto : Instagram/berniemarovt

V enem od intervjujev je manekenka spregovorila o družbenem pritisku, pod katerim se je znašla v Ljubnem, kjer je živela z družino.

“To je majhno mesto in ljudje o tem tekmovanju govorijo različne stvari. Po njihovem mnenju je to nemoralno, in tudi ko so bile objavljene tiste nekoliko bolj pikantne fotografije v Startu, so bili šokirani,” je dejala.

Revija Start je izhajala v socialistični Jugoslaviji in je nastala po vzoru Playboya.

Bernarda Marovt
Foto : Instagram/berniemarovt

Džavid Husić, glavni urednik revije AS, ki je Bernardi pomagala do Londona, je podal mnenje o nazivu miss fotogeničnosti, ki jo je Bernarda osvojila v tej prestolnici.

“Lahko je bilo in je moralo biti bolje! Neverjetno, kako je naše dekle blestelo v Londonu, tako s svojim videzom kot garderobo. Z izkušnjami profesionalne manekenke in fotomodela je bila Bernarda tri korake naprej pred drugimi dekleti. Oblečena je bila kot kraljica, superiorna v vsem, ponosna. Trideset mojstrov svetovne fotografije se je takoj odločilo, da ji dodelijo laskavi naslov in naziv najbolj fotogeničnega dekleta na svetu. Vendar so se hkrati začele tudi igre iz zakulisja!”

Bernarda Marovt
Foto : Instagram/berniemarovt

Kakšna je bila Bernarda na tekmovanju za miss sveta, si lahko ogledate v videu spodaj.

Po tekmovanju je Bernarda nadaljevala manekensko pot in imela dolgo in uspešno kariero. Leta 1990 je bila razglašena za top model Italije in leta 1992 za top model Evrope, na vrhuncu kariere pa je zaslužila kar 3.000 dolarjev na dan (2.600 evrov). Leta 2000 je bila razglašena tudi za najlepšo Slovenko stoletja.

Dolgo po tem, ko je osvojila naziv miss, je bila Bernarda obraz nekoč priljubljene kozmetike Samantha mariborskega Zlatoroga.

Bernarda Marovt
Foto : Instagram/berniemarovt

Danes še vedno dela kot manekenka in snema reklame, že vrsto let pa organizira mednarodno tekmovanje fotomodelov v Sloveniji. Odprla je tudi manekensko šolo za mlade “Bernie models” in dela kot menedžerka za mlade upe. Razpeta je med Slovenijo in Italijo.

Bernarda Marovt
Foto : Instagram/berniemarovt

Avtorica: Selena Ribić/Zadovoljna.rs

Komentari

Vaš komentar