Na Hrvaškem največja jadrnica na svetu

Magazin 20. Sep 202113:20 > 15. Okt 2021 06:57 4 komentarji
Profimedia

Na Hrvaško je letošnje poletje vplula največja jadrnica na svetu. Dolga je 143 metrov, ruski milijarder Andrej Melničenko pa je zanjo odštel 400 milijonov dolarjev.

Hrvaška obala je v poletnem času priljubljena destinacija za luksuzne jahte in plovila. Letošnje poletje je po hrvaškem morju plula tudi največja jadrnica na svetu, ki je v lasti ruskega milijarderja Andreja Melničenka.

Več kot 140 metrov dolgo jadrnico je Melničenko podaril ženi Aleksandri ob rojstvu drugega otroka leta 2017, zanjo pa je odštel 400 milijonov dolarjev (približno 341 milijonov evrov), poroča Dalmatinski portal. Futuristično plovilo velja za eno najnaprednejših in je opremljeno z okolju prijaznimi inovacijami.

Z jadrnico sta obiskala Split, pozneje pa pred dnevi tudi v Baško vodo, od koder prihaja mama soproge Aleksandre.

Luksuz na 140 metrih

Plovilo ima tri 90-metrske jambore, naredili so ga v nemški ladjedelnici Nobiskurgu v Kielu, dizajniral pa ga je Philippe Stark. Ta se je v 80. letih podpisal tudi pod ureditev notranjosti v zasebni francoski predsedniški palači.

Ruski milijarder je jadrnico naročil leta 2015, prevzel pa jo je dve leti pozneje v monaški luki. Jadrnica ima med drugim prostor za helikopter, posebno sobo za opazovanje morskega dna in bazen. Sprejme lahko do 20 gostov, na njej je prostora tudi za 50 članov osebja, brez uporabe jader pa lahko doseže hitrost 20 vozlov.

Ruski milijarder med najbogatejšimi Zemljani

Melničenko je eden najbogatejših Rusov in med stotimi najbogatejšimi Zemljani po podatkih ameriške revije Forbes. Je lastnik proizvajalca gnojil EuroChem in premogovnika SUEK, njegovo premoženje pa je ocenjeno na 20 milijard dolarjev (17 milijard evrov).

Ruski mogotec je poročen s Srbkinjo Aleksandro, nekdanjo pevko in manekenko, njena mama pa prihaja iz Hrvaške, zato sta zakonca redna obiskovalca naše južne sosede.