Najosupljivejša zapuščena mesta na svetu

Magazin 12. Feb 202212:30 1 komentar
Craco
PROFIMEDIA

Nekoč polna življenja, danes zapuščena. Prazne stavbe mest, ulice in celo avtomobili so prepuščeni naravi, ki je spet zavladala nad njimi. To je nekaj najosupljivejših zapuščenih mest na svetu po izboru CNN.

Oradour-Sur-Glane, Francija

Oradour-Sur-Glane
PROFIMEDIA

Ruševine te nekdanje ribiške vasice so močan opomin na grozote druge svetovne vojne. Oradour-Sur-Glane je ostal razmeroma nedotaknjen od 10. junija 1944, ko je Waffen SS, vojaška veja organizacije nacistične stranke SS, večino prebivalcev pobil.

Med grozodejstvom so moške ustrelili in ubili v hlevih in razstrelili cerkev, v katero so zaprli ženske in otroke. Preživele so med begom ustrelili.

Charles De Gaulle se je kasneje odločil, da je treba vasico Oradour-Sur-Glane kot dokaz nacistične krutosti pustiti takšno, kot je.

V bližini je zgrajena nova vas s spominskim muzejem, ki so ga odprli leta 1999.

Wharram Percy, Združeno kraljestvo

Wharram Percy
PROFIMEDIA

Verjetno najbolj znana zapuščena srednjeveška vas v Angliji, Wharram Percy, ki jo najdemo v čudovitem kraju Yorkshire Wolds, je bila nekoč dom dveh osupljivih graščin in cerkve.

Ta je edina še ohranjena stavba, še vedno pa so vidni temelji hiš, ki jih je zgradila plemiška družina Percy, prav tako okoliških kmečkih domov.

Število prebivalstva vasi se je več let zmanjševalo, saj so se domačini odselili zaradi preusmeritve k ovčereji. Vas je bila zapuščena kmalu po letu 1500, ko so se izselili zadnji prebivalci.

Danes je vasica pod upravo organizacije English Heritage privlačna tako za arheologe kot turiste.

Belchite, Španija

Belchite
PROFIMEDIA

Na frontni črti republikanskih in fašističnih sil med špansko državljansko vojno je bil Belchite središče večtedenskega obleganja med avgustom in septembrom 1937, preden je leta 1939 končno padel v roke silam generala Francisca Franca.

Majhna vasica, ki leži južno od Zaragoze v severovzhodni Španiji, je ohranila podobo kot spomin na padle. Ruševine osupljive cerkve so še posebej privlačne za obiskovalce.

Zapuščena vas in nova vas v bližini, zgrajena leta 1939, sta zanimivi kot enodnevni izlet iz Zaragoze.

Craco, Italija

Craco
PROFIMEDIA

Na skrajnem jugu Italije je Craco zaradi strmine in spektakularne arhitekture eno najbolj vizualno privlačnih zapuščenih mest na svetu.

Prebivalci so začeli odhajati po vrsti plazov, ki jih je sprožila izgradnja kanalizacije in vodovoda v šestdesetih letih, po potresu v Irpiniji leta 1980 pa je mesto postalo popolnoma zapuščeno.

Od takrat mesto duhov privablja na tisoče turistov, postalo je tudi priljubljena snemalna lokacija. Tam so leta 2008 snemali tudi film o Jamesu Bondu “Kvantum sočutja”.

Grand-Bassam, Slonokoščena obala

Grand-Bassam
PROFIMEDIA

Čeprav ima Grand-Bassam še vedno prebivalce, so številne osupljive zgradbe že leta prazne.

Mesto je bilo nekoč francoska kolonialna prestolnica Slonokoščene obale, zdaj pa sodi pod Unescovo svetovno dediščino – med znamenitostmi so stara pošta, centralnoafriška banka in “Hotel de France”.

Zgodovina Grand-Bassama sega veliko dlje kot od prihoda Francozov. Pleme Nzima, znano tudi kot Ndenye ali Apolonijci iz Slonokoščene obale, naj bi tu živelo od 15. stoletja. Mesto je bilo pred prihodom kolonialistov živahno pristanišče in ribiška vas.

Kolmanskop, Namibija

Kolmanskop
PROFIMEDIA

S številnimi zgradbami, napol potopljenimi v pesek, je Kolmanskop srhljiv opomnik na nekoč živahno mesto v osrčju puščave Namib.

Ustanovljen po tem, ko je lokalni delavec Zacharias Lewala leta 1908 v njem odkril diamante, je doživel ogromen pritok nemških rudarjev in postal živahno središče, preden so ga leta 1956 dokončno zapustili vsi prebivalci.

Kolmanskop je po zgradbah posnemal nemška mesta – imel je plesno dvorano, kazino in celo tramvajski sistem.

Turisti prihajajo sem, da bi bili priče, kako puščava prevzema zgradbe, celotno mesto pa počasi za vedno izginja pod peskom.

Bodie, Kalifornija

Bodie
PROFIMEDIA

Bodiejevo prebivalstvo je bilo morda najbolj znano med razcvetom Divjega zahoda pozno v 19. stoletju, ko je število iskalcev zlata iz peščice naraslo na 10.000 prebivalcev v poznih sedemdesetih letih 19. stoletja.

Ljudje so se zgrinjali v kalifornijsko mesto, ki leži blizu meje z Nevado, da bi obogateli. Mesto je imelo neverjetnih 65 gostiln, banko Wells Fargo in celo kitajsko četrt, polno taoističnih templjev.

Toda Bodiejeva privlačnost je do zgodnjega 20. stoletja zbledela, saj so druga mesta postala pomembnejša. Leta 1920 je mesto štelo le še 120 prebivalcev.

Zaradi dobro ohranjenih zgradb zapuščenega mesta je danes nepozabna postaja na izletih po Divjem zahodu.

Otok Hašima, Japonska

Hashima
PROFIMEDIA

Otok Hašima ob obali Nagasakija je med letoma 1887 in 1974 deloval kot podmorski rudnik premoga.

Vendar so ga zapustili, saj ni bilo več povpraševanja po premogu, in od takrat je narava zavladala zgradbam na otoku.

Čeprav je z leti postal pomembna turistična destinacija, ima otok Hašima mračno preteklost, saj so ga med drugo svetovno vojno uporabljali kot taborišče za prisilno delo.

Na njem naj bi umrlo več kot 1.000 korejskih in kitajskih civilistov ter vojnih ujetnikov.

Pyramiden, Norveška

Pyramiden
PROFIMEDIA

Pyramiden, ki leži visoko nad polarnim krogom na otočju Svalbard, je bil nekoč uspešno premogovniško naselje.

Odročno mesto, ki ga je Švedska leta 1927 prodala Sovjetom, se ponaša s klasično arhitekturo iz obdobja komunizma, od stanovanjskih blokov do heliporta.

Premoga v njem ne kopljejo že od leta 1998, toda turisti lahko prenočijo v hotelu in si ogledajo zanemarjene zgradbe nekoč živahnega mesta.

Tisti, ki bi radi obiskali Pyramiden, bodo morali najprej priti do oddaljenega mesta Longyearbyen, naprej pa se odpeljati s čolnom ali motornimi sanmi.

Pripjat, Ukrajina

Pripyat
PROFIMEDIA

Pripjat je status mesta dobil leta 1979, približno devet let po njegovi ustanovitvi, da bi v njem namestili delavce iz bližnje jedrske elektrarne Černobil.

V ukrajinskem mestu je živelo 50.000 ljudi, do 27. aprila 1986, ko so prebivalce evakuirali po katastrofi v Černobilu.

Čeprav ga turisti obiskujejo v vedno večjem številu, kljub nevarnostim radioaktivnega prahu, zadnja leta ostaja to globoko melanholično mesto zamrznjeno v času.

Na začetku leta 2020 so se nekdanji prebivalci Pripjata vanj prvič vrnili v okviru proslav ob 50-letnici ustanovitve.

Tyneham, Združeno kraljestvo

Tyneham
PROFIMEDIA

Ko je britanski vojni urad novembra 1943 vaščanom ukazal, da zapustijo Tyneham v regiji Dorset, so ti predvidevali, da se bodo vrnili po koncu druge svetovne vojne.

Vendar je vlada Združenega kraljestva leta 1948, ko je vas uporabila za usposabljanje vojakov za dan D – vojaški izraz za prvi dan izkrcanja v Normandiji – razglasila razlastitev.

Tyneham zdaj služi za vojaške vaje v tem delu Anglije, čeprav je odprt za javnost ob koncih tedna in nekaterih praznikih.

Divje živali so se spet naselile, redke vrste pa izkoriščajo pomanjkanje bližnjih kmetijskih polj ali neprisotnost ljudi.

Ruby, Arizona

Ruby
PROFIMEDIA

Zapuščen od leta 1941, leto po zaprtju rudnika, Ruby ostaja eno najbolje ohranjenih mest duhov v ZDA.

Mesto, ki leži blizu meje z Mehiko, je v tridesetih letih prejšnjega stoletja doživelo razcvet, s 1.200 prebivalci, ki so večinoma rudarili zlato, srebro, svinec in cink.

Ruby je zdaj v zasebni lasti in obiskovalci lahko za 13 evrov preživijo dan za raziskovanje zapuščenih stavb in kilometrov zapuščenih prog.

Zaradi dobro ohranjenega zapora, šolske hiše in rudnika je mesto zanimivo za obisk.

Arltunga, Avstralija

Arltunga
PROFIMEDIA

Arltunga, ki je prvo uradno mesto v surovi pokrajini osrednje Avstralije, ima dolgo avtohtono zgodovino, ki sega 20.000 let v preteklost.

Toda mesto duhov so leta 1887 zgradili evropski naseljenci v iskanju zlata in je imelo v določenem obdobju 300 prebivalcev.

Čeprav sta obisk Arltunge, ki leži vzhodno od Alice Springsa, in ogled dobro ohranjenih rudnikov in drugih stavb mogoča vse leto, je najbolje to zapuščeno mesto obiskati med aprilom in septembrom, ko je bolj hladno.

Varosha, Ciper

Varosha
PROFIMEDIA

Nekoč priljubljena turistična destinacija v ciprskem mestu Famagusta, Varosha, je bila od leta 1974 po turški invaziji na Ciper zapuščena.

Letovišče od takrat “miruje”. Stanovanjski bloki se rušijo, propadajoče ulice so ograjene.

Območje je spet zaživelo, ko so turškim državljanom in prebivalcem turškega dela Cipra dovolili obisk plaže, ki so jo leta 2021 znova odprli.

To je pripeljalo do obnovitve konflikta, ki je trajal desetletja, saj so se ciprski Grki, ki so morali zapustiti območje, pritoževali zaradi nedostopnosti.

Vorkuta, Rusija

Mesta in vasi duhov obkrožajo Vorkuto na arktičnem severu Rusije, ki je bila nekoč cvetoči rudnik premoga.

Premog so kopali zaporniki v okrutnem in zloglasnem gulagu med letoma 1930 in 1960.

V letih, ki so sledila, so rudarje k težaškemu delu privabljale visoke plače.

Ko se je rudarjenje po razpadu Sovjetske zveze ustavilo, so domačini odšli in zapustili vasi, ki so bile pokrite z ledom in zamrznjene v času.

Kayakoy, Turčija

Kayakoy
PROFIMEDIA

Kayakoy je ohranjen kot muzej, Unesco ga je označil za “svetovno vas prijateljstva in miru”, postal je tudi glavna turistična točka za obiskovalce tega jugozahodnega kotička Turčije.

Vendar pa njegova opustitev priča o ostrem spopadu po prvi svetovni vojni, ko sta se Grčija in Turčija borili za nadzor nad širšim območjem. Zaradi izmenjave prebivalstva se ljudje niso mogli vrniti na domove svojih prednikov.

Houtouvan, Kitajska

Houtouwan
PROFIMEDIA

Narava ni potrebovala dolgo časa, da je “prevzela” zapuščene zgradbe Houtouvana.

Ta nekoč živahna vas z več kot 2.000 prebivalci na otoku Šengšan blizu Šanghaja je bila zapuščena v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja, potem ko so imeli prebivalci težave z dostopom do hrane zaradi oddaljenosti območja in so se pritoževali zaradi oteženega izobraževanja.

Zdaj so hiše, ki se dvigajo po hribih, prekrite s plazečim se zelenjem, turisti pa se zgrinjajo, da bi si vas ogledali od blizu.

Bankhead, Kanada

Bankhead
PROFIMEDIA

Bankhead ima dodatno prednost, ker je del veličastnega narodnega parka Banff s sedežem v Skalnem gorovju Kanade.

Gre za nekdanje premogovniško mesto s tisoč prebivalci. Mnoge stavbe so bile porušene po zaprtju rudnika zaradi delavskih stavk leta 1922.

Toda še vedno je mogoče raziskati območje po pohodniški poti, ki zajema ključne stavbe, ki še vedno stojijo, in ponuja spektakularen razgled na okoliške gore.

Hampi, Indija

Hampi
PROFIMEDIA

Ko se sprehajate po neverjetnih ruševinah Hampija, si je enostavno predstavljati, kako je ta kraj cvetel v 14. in 15. stoletju in postal eno največjih in najpomembnejših mest na svetu.

Glavno mesto cesarstva Vijayanagara so uničile vojske sultanata v 16. stoletju. Preostale lepo ohranjene utrdbe, templji in trgi Hampija so mu leta 1986 pomagali pridobiti status Unescove svetovne dediščine.

Epecuen, Argentina

Epecuen
PROFIMEDIA

Epecuen, ki je zrasel na bregovih Lagune Epecuen v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, je bil letovišče, ki je utrujenim prebivalcem glavnega mesta Argentine Buenos Aires nudilo prepotreben oddih.

Obiskovalci, ki jih je pritegnila osvežilna slana voda, so se zgrinjali sem vrsto let, dokler ga ni leta 1985 prizadela katastrofa.

Redek pojav – stoječe valovanje (sejš), ki se pojavi v zaprtem površinskem vodnem telesu, je povzročil pokanje jezu in poplavljanje mesta. Leta 2009 se je voda končno umaknila, stavbe pa so ostale obložene s soljo.

Avtor: Joe Minihane/CNN

MORDA VAS ZANIMA ŠE

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje