Največje napake, ki jih lahko naredite pri pranju zimskih oblačil

Magazin 06. Dec 202218:47 2 komentarja
etiketa
PROFIMEDIA

Vsako jesen oziroma zimo, ko zunaj postane hladno, iz omare vzamemo zimske plašče in bunde. Ob tem si zastavimo vprašanje, kdaj smo jih nazadnje odnesli na kemično čiščenje in ali jih lahko operemo v pralnem stroju.

Ko je plašč oziroma bunda še nova, fotografirajte oznako za pranje. Etiketa bo zbledela, podatki o vrsti blaga in pravilnem čiščenju pa bodo pozabljeni.

V pralni stroj – tudi na najnižjo temperaturo in program za najbolj občutljiva oblačila – ne sodijo jakne ali plašči, če proizvajalec priporoča le kemično čiščenje. V nasprotnem primeru vas lahko napaka drago stane – kupiti boste morali nov plašč ali bundo.

Če niste prepričani, kako očistiti oziroma oprati zimska oblačila, ne zaupate svojim sposobnostim temeljitega odstranjevanja umazanije ali ste za določen kos plačali veliko denarja, se raje odločite za kemično čiščenje.

Kako oprati parke ali puhovke?

Čeprav je puhovke in parke navadno varno prati v pralnem stroju, vsekakor prej preverite etiketo. Boben ne sme biti prenatrpan – naenkrat operite eno bundo po programu in s tekočim praškom za občutljivo perilo. Če perete puhovko, v stroj dodajte še silikonsko ali teniško žogico – ta bo preprečila, da bi se perje med pranjem zmečkalo.

PARKA
PROFIMEDIA

Kako oprati bundo ali plašč iz umetnega krzna?

Plašči ali bunde iz umetnega krzna se v glavnem lahko perejo v pralnem stroju, a vseeno za vsak primer preverite na etiketi. Plašč ali bundo obrnite navzven in pralni stroj nastavite na program za volno – na 30 stopinj. Uporabite blagi detergent. Ko se plašč ali bunda posuši na zraku, umetno krzno nežno skrtačite s krtačo iz naravnih ščetin (ali krtačo za hišne ljubljenčke).

KRZNO
PROFIMEDIA

Kako očistiti usnjeno jakno ali plašč?

Tudi v tem primeru preverite etiketo, priporočljivo pa je usnjena oblačila kemično očistiti enkrat na leto. Nekatere nečistoče pa lahko odstranite sami. Maščobne madeže na rokavih in ovratniku lahko obrišete z raztopino medicinskega alkohola in vode, kisa in vode ali limoninega soka in vode, nato pa jih namažete z raztopino glicerina, ki bo zmehčala material in mu podaljšala obstojnost. Usnjenih predmetov ni priporočljivo potopiti v vodo.

JAKNA
PROFIMEDIA

Kako oprati plašč iz volne, tvida in kašmirja?

Plašče iz volne, tvida in kašmirja je po navadi treba odnesti v čistilnico – vsaj enkrat letno ali celo dvakrat – na začetku in koncu sezone. Nekaj pa lahko storite tudi sami, da bo čim dlje ohranjen:

  • Priporočljivo je, da volneni plašč po vsakem nošenju očistite s krtačo za oblačila, da odstranite nečistoče s površine.
  • Plašč obesite na lesen obešalnik, da teža plašča ne razteguje ramenskega dela.
  • Po vsakem nošenju popolnoma izpraznite žepe, da ne visijo, se strgajo ali izgubijo oblike.
  • Plašča ne zlagajte, saj lahko nekatere tkanine ustvarijo gube, ki jih je nemogoče poravnati.
  • Ne tlačite plaščev v omaro z drugimi stvarmi – dobro kroženje zraka v omari bo pripomoglo k daljši obstojnosti materiala.
  • Manjše madeže na plašču ali jakni odstranite tako, da površino popivnate z bombažno krpo ali papirnato brisačo, namočeno v hladno vodo. Ne drgnite agresivno, saj bi ta postopek lahko uničil material, poroča Zadovoljna.hr.
PLAŠČ
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje