Največkrat narisana ženska na svetu je bila feministka in lezbijka Suzy Solidor

Magazin 08. Mar 202211:45 0 komentarjev
Suzy Solidor
Instagram

Suzy Solidor (18. december 1900 - 30. marec 1983) se je rodila kot Suzanne Louise Marie Marion v mestecu Saint-Servan-sur-Mer v Bretanji. Odraščala je samo z mamo, očeta ni nikoli spoznala. Pozneje je postala pevka in igralka, predvsem pa je bila ženska pred svojim časom, ki je navdihnila številne umetnike.

La Vie Parisienne

Širši javnosti je postala znana ob koncu 20. let 20. stoletja, ko je v Parizu kot ena prvih žensk odprla nočni klub La Vie Parisienne, v katerem je tudi pela, plesala in igrala. Bila je tudi istospolno usmerjena in tega ni skrivala, njen takrat zelo priljubljeni klub pa so obiskovali tako homo- kot heteroseksualno usmerjeni ljudje. Zaigrala je v nekaj francoskih filmih, najbolj pa se je izkazala kot šansonjerka, saj je bilo kar nekaj pesmi v njeni izvedbi zelo poslušanih.

Najbolj portretirana ženska na svetu

V 30. letih prejšnjega stoletja je postala znana tudi pod vzdevkom najbolj portretirana ženska na svetu, saj jo je naslikalo okoli 200 umetnikov, med drugim tudi Pablo Picasso, Georges Braque, Raoul Dufy, Tamara de Lempicka, Marie Laurencin, Francis Picabia, Jean Cocteau, Francis Bacon, Man Ray in Kees van Dongen. Bila je v mnogočem ženska pred svojim časom in tako se je tudi zavedala, da jo bodo portreti znanih umetnikov naredili večno. Tudi umetnikom se je zdela močna in zelo samozavestna feministka Solidorjeva zanimiva tema za umetniško izražanje. Sama je zbrala 40 svojih portretov in jih hranila.

Suzy Solidor
Profimedia

Po vojni kaznovana

Med 2. svetovno vojno je bil njen nočni klub La Vie Parisienne zelo popularen tudi med okupatorskimi nemškimi vojaki, za kar je plačala visoko ceno, saj ji je bilo po vojni za pet let prepovedano javno nastopati. Umrla je v 82. letu starosti na francoski rivieri v kraju Cagnes-sur-Mer, kjer je prebivala zadnjih 30 let svojega življenja. Kraju Cagnes-sur-Mer je podarila vso svojo umetniško zbirko, ki se danes  nahaja v bližnjem muzeju Château-Musée Grimaldi.

Zanimivosti

  • Umetniško ime oziroma priimek Solidor si je dala po imenu predela mesta v rojstnem kraju Saint-Servan-sur-Mer.
  • Zaigrala je tudi v nekaj francoskih filmih, med njimi je najbolj znan film La Garçonne iz leta 1936, ki govori o modernih ženskah.
  • Solidorjevi je liverpoolska glasbena skupina The Christians leta 1987 posvetila pesem z naslovom Sad Songs.
  • Njen najbolj znani portret je leta 1933 v art deco slogu ustvarila poljska umetnica Tamara de Lempicka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!