Namesto kave včasih raje izberite hojo – razkrivamo razlog, zakaj

Magazin 01. Jun 202209:45 0 komentarjev
sprehod
Profimedia

Ko manjka energije, radi posežemo po kavi. Tokrat namesto te obujte športne copate.

Študije so pokazale, da je lahko sprehod boljši od skodelice kave.

Na Univerzi Georgia so preverili, kako na raven energije vpliva hoja po stopnicah. Že po desetih minutah hoje (nizke do zmerne intenzivnosti) so se udeleženci počutili bolj energične kot po zaužitju 50 mg kofeina, ki ga vsebuje pol skodelice kave. Številne druge raziskave pa so pokazale, da za dobro dozo energije poskrbi tudi 20-minutni sprehod.

Še nekaj dobrih razlogov, zakaj izbrati hojo:

Izboljša se splošno zdravje

Sprehod vsak dan ni le hitra rešitev za več energije, je tudi učinkovit način ohranjanja ali izboljšanja splošnega zdravja. Posledično tako skrbite za več energije na splošno, boljše razpoloženje, zdravje srca in ožilja, za boljši spomin …

Sprememba okolja

Kako so videti vaša jutra: še preden dobro odprete oči, že pregledujete e-pošto? Vedno hitite in iščete stvari? Je podobno tudi v popoldanskem času – polno stresa?

Če se (zjutraj) odpravite na sprehod, poskrbite za spremembo okolja in s tem za t. i. mentalno ponastavitev. Že deset minut hoje vam lahko pomaga znižati raven stresa in poskrbi za boljšo osredotočenost.

Ne moti vašega spanca

Kofein, zlasti pozno popoldne, lahko negativno vpliva na spanec, kar pomeni, da boste naslednji dan še bolj utrujeni in manj produktivni. Sprehod pa bo imel ravno obraten učinek, verjetno boste po prijetnem sprehodu bolje spali.

Ko čas preživljate zunaj, ste tudi bolj izpostavljeni naravni svetlobi, kar pomaga uravnavati vaš cirkadiani ritem, kar vpliva na kakovost vašega spanca.

Nima stranskih učinkov

Zmerno uživanje kofeina izboljšuje raven budnosti in osredotočenosti, toda če zaužijete preveč kofeina, se lahko hitro srečate z razdražljivostjo, nespečnostjo, slabostjo – s takimi stranskimi učinki se verjetno ne boste srečali po prijetnem sprehodu v naravi.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.