Naomi Osaka po notranjem zlomu spet uživa v tenisu

Magazin 12. Maj 202209:30 0 komentarjev
Naomi Osaka
Profimedia

Japonska teniška zvezdnica Naomi Osaka po slabem psihičnem stanju znova uživa na teniških igriščih. Ob tem še naprej ozavešča javnost o duševnem zdravju.

24-letnica je lani presenetila teniško javnost s tem, da ne bo nastopila na odprtem prvenstvu Francije. V daljšem zapisu na Instagramu je navedla, da se umika, ker mora dati prednost svojemu duševnemu zdravju. 

Za majsko številko revije Self je znova spregovorila o odločitvi, s katero je sprožila številne odzive: “Nič od tega nisem pričakovala, in če sem iskrena, je bilo nekoliko čudno. Novinarji so bili na vsakem koraku. Presenečena sem bila, da je ljudem sploh mar.”

Naomi ne obžaluje omenjene poteze, ravno nasprotno. Vesela je, da je drugim dala priložnost, da spregovorijo: “Potem ko sem razkrila svoj osebni boj, sem govorila z veliko športniki, ki so mi povedali, da so tudi oni potihoma trpeli. Začel se je pogovor, ki se je moral začeti.” Z napredkom je zadovoljna: “Bili so vzponi in padci, a zdaj se počutim dobro v lastni koži: kdo sem in od kod prihajam.”

Japonka, ki je lani na olimpijskih igrah v Tokiu prižgala olimpijski ogenj, je aprila na teniškem turnirju v Miamiju igrala v finalu, kjer je morala priznati premoč številki ena ženskega tenisa, Poljakinji Igi Swiatek. Kljub porazu se je prvič po dolgem času počutila dobro na teniškem igrišču. “Imam novo perspektivo in hvaležna sem, da imam to kariero in platformo. Prav tako sem polna energije in motivacije.”

Naomi Osaka
Profimedia

Osaka vse pozitivne odzive usmerja k novemu projektu. Pred kratkim je združila moči s platformo za duševno zdravje na delovnem mestu, da bi dodatno ozaveščala in destigmatizirala skrb za duševno zdravje med mlajšimi generacijami in marginaliziranimi skupnostmi.

“Vse več ljudi po svetu se spopada z duševnim zdravjem, in ko sem se lani zavzela za zaščito lastnega, sem nehote sprožila javno razpravo. Od takrat se nisem osredotočala samo na svoje duševno zdravje (začela je z meditacijo in obiskovanjem terapevta, op. a.), spoznala sem, da lahko moja izkušnja pomaga drugim. Moj cilj je pomagati drugim, da se ne obotavljajo pri iskanju pomoči, ki jo potrebujejo.”

Naomi Osaka
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.