Nasa izračunala, kdaj nas bo zadel asteroid z močjo 22 atomskih bomb

Magazin 23. Sep 202313:16 6 komentarjev
asteroid Bennu
PROFIMEDIA

Ne, ni vam še treba bežati v zaklonišče. Potencialno bi se trk zgodil 24. septembra. A šele čez 159 let.

Asteroid Bennu, ki so ga odkrili 11. septembra 1999 je eden redkih asteroidov, ki smo ga že obiskali, in eden tistih, za katerega obstaja precejšnja verjetnost, da bo nekega dne obiskal tudi nas. Obisk ne bi bil prijeten, saj bi ob stiku z našim planetom prišlo do eksplozije moči 22 atomskih bomb.

101955 Bennu, z začasno oznako 1999 RQ36, s premerom okoli 490 m, je potencialno nevaren objekt, ki ima najvišjo kumulativno oceno na tako imenovani Palermski lestvici, s katero astronomi ocenjujejo možnost trka Zemlji bližnjih objektov z našim planetom, piše Wikipedia. Asteroid je ime dobil po Bennu, staroegipčanski mitološki ptici, povezani s Soncem, stvarjenjem in ponovnim rojstvom.

Plovilo misije OSIRIS-Rex ga je obiskalo 3. decembra 2018, ga preslikalo in v naslednjih dveh letih na njem tudi pristalo ter zbralo vzorce. Maja 2021 je OSIRIS-REx uspešno poletel z asteroida in predvidoma ta mesec naj bi se z vzorci vrnil na Zemljo.

Zaradi njegove potencialne nevarnosti astronomi opazujejo ter spremljajo in preračunavajo njegovo orbito že precej časa. Po dveh letih natančnega opazovanja pa je NASA naredila doslej najnatančnejši izračun datuma morebitnega trčenja asteroida z Zemljo, poroča portal iflscience.com.

Na videoposnetku spodaj si lahko ogledate razlago.

Tako so izračunali, da je najverjetnejši datum, ko bo asteroid Zemlji najbližje, s tem pa tudi povečana možnost trka, 24. september 2182.

Na ta datum po podatkih Nase obstaja možnost trka ena proti 2.700 ali približno 0,037 odstotka. Čeprav se morda zdi možnost zelo majhna, pa so astronomi vseeno raje previdni. “Čeprav so možnosti, da bi Bennu zadel Zemljo, zelo majhne, ostaja Bennu eden od dveh najbolj nevarnih znanih asteroidov v našem sončnem sistemu, skupaj z asteroidom 1950 DA,” je pojasnila Nasa.

Spodnji videoposnetek prikazuje obisk sonde OSIRIS-Rex na asteroidu Bennu.

NASA in drugi observatoriji spremljajo orbite predmetov, odkritih v sončnem sistemu.

Pri tem so še posebej pozorni na tako imenovane “predmete blizu Zemlje” (NEO – “Near Earth Objects”), velike 140 metrov in več, ki bi lahko povzročili opustošenje, če bi se njihova pot križala z Zemljino. “Noben znani asteroid, večji od 140 metrov, nima pomembne možnosti, da bi zadel Zemljo v manj kot naslednjih 100 letih,” še pravi Nasa.