12 dobronamernih nasvetov za vse, ki se odpravljate na smučanje

Navdih 26. Jan 202310:15
smučanje
Profimedia

Končno smo dobili nekaj snega in čas je za zimske aktivnosti. Če se odpravljate na smučanje za en dan ali na daljši dopust, si preberite nekaj nasvetov.

1. Zajtrk je pomemben obrok

Preden se odpravite na smučišče, je pomemben zajtrk, ki naj vam zagotovi primerno gorivo. V žepu je morda priročno imeti še kakšno energijsko tablico, oreščke ali suho sadje.

2. Ne pozabite na tekočino

Spijte dovolj tekočine tudi takrat, ko je mrzlo. Veliko gibanja in premalo pitja lahko privede do dehidracije. Imejte v mislih tudi, da ima kava diuretični učinek ter še dodatno spodbujajo izgubo vode.

3. Čelada

Verjetno ne potrebujete razloga za nošenje čelade?

4. Obnašajte se kot na cesti

Tako kot na cesti pogledate levo in desno, preden zapeljete v drugo smer na križišču, enako velja na smučišču, kadar prečkate drugo progo ali zamenjate smer, če ne želite povzročiti nesreče – glejte budno okrog sebe.

5. Ne zavzemite celotnega smučišča

Svoje dolge karving zavoje prihranite za tista jutra, ko ste prvi na smučišču. Ko se vam pridružijo drugi, jih zamenjajte za krajše in bolj ritmične zavoje.

6. “Seflije” delajte ob progi, in ne na progi

Če se želite pogovarjati z nekom, čakate na počasnejšega za vami, želite opazovati razgled, se spočiti, narediti selfi, poslati sporočilo … to počnite na robu proge, kjer ne ogrožate drugih in sebe.

7. Alkohol in smučanje ne gresta skupaj

Tisto pivo v koči med pavzo se morda zdi nedolžno, a vam bo omehčalo kolena, in zato lahko sebe ali druge spravljate v nevarnost. Vzdržite se do trenutka, ko ste smučke že pospravili na varno.

8. Smeti gredo z vami v dolino

Če nekaj zakopljete pod sneg, to ne pomeni, da je izginilo in se razgradilo v prah. Ovitki čokolade, cigaretni ogorki, prazne plastenke in pločevinke – če ste jih prinesli, jih tudi odnesite. V letu 2014 je francoska skupina Moutain Riders v čistilni akciji zbrala kar 93 ton smeti v gorah!

9. Pravočasno izstopite s sedežnice ali gondole

Primer, kako se ne izstopa:

10. Kajenje

Saj ni nikogar, ki bi pomislil na kajenje v gondoli, kajne?

11. Ne stojte na smučeh drugih

V počasi premikajoči se gneči se je včasih težko izogniti temu, da zapeljete na smučko drugega. Pa vendar, lahko vsaj poskusite…

12. Uživajte v naravi in svežem zraku

Najbolj pomemben del smučanja je – užitek. Naužijte se razgledov, zvoka snega pod smučkami, sonca, svežega zraka, brezskrbnega in varnega drsenja v dolino … 

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.