Ali znate negovati to edinstveno rastlino, ki ji rečejo tudi ”sramežljivka”?

Navdih 08. Mar 202308:00
mimoza
Profimedia

Mimoza je čudovita in edinstvena rastlina, ki bo vsakemu domu zagotovo dodala pridih elegance. Izvira iz Avstralije, v Evropo pa so jo konec 18. stoletja prinesli pomorščaki.

V naravi je mimoza hitro rastoča rastlina, na vrtu ali v lončku pa raste počasi. Rada ima peščena tla in sonce, zato ne preseneča, da jo je največ ob obali. Mimozo vedno posadite tako, da je zaščitena pred vetrom. Če jo imate v vazi, strokovnjaki svetujejo, da odstranite vse poškodovane liste vzdolž stebla in vejico operete pod tekočo vodo. Šele nato jo postavite v vazo z vodo, v katero lahko kanete tudi nekaj kapljic limone. Vodo v vazi je treba pogosto menjati. Postavite jo tudi stran od virov toplote.

mimoza
Profimedia

Mimoze so idealno darilo, a bodite previdni, če je kdo alergičen na cvetni prah. Že vejica mimoze lahko povzroči nelagodje, kot je rinitis. Grm lahko zraste do 20 metrov in živi 30 do 40 let. Mimoza je tudi zdravilna rastlina; uporabljajo jo v kozmetiki, iz nje izdelujejo eterična olja. Neguje kožo in deluje protivnetno. Zaradi nežnih in občutljivih listov, ki se ob dotiku ali izpostavljenosti svetlobi zaprejo, jo včasih imenujejo tudi sramežljivka. Vendar je pomembno omeniti, da se ta vzdevek ne uporablja pogosto in da je rastlina bolj znana kot mimoza, res pa je zelo občutljiva.

Mimoza
Profimedia

Svetloba: mimoza ljubi svetlobo, ki pa mora biti posredna. Postavite jo blizu okna, vendar se izogibajte neposredni sončni svetlobi, ki lahko liste ožge. Voda: mimoza zahteva vlažna tla, vendar pazite, da je ne zalivate preveč. Pustite, da se zgornji centimeter zemlje med zalivanji posuši, in ne pozabite odcediti odvečne vode z dna lonca. Vlažnost: Ta rastlina uživa v visoki vlažnosti, zato razmislite o rednem škropljenju listov in cvetov z vodo. Lahko pa rastlino postavite blizu vlažilnika zraka. Tla: mimoza ima raje dobro odcedna tla, ki so bogata z organskimi snovmi. Razmislite o uporabi mešanice prsti, posebej primerne za tropske rastline. Obrezovanje: Za spodbujanje zdrave rasti je pomembno, da mimoze redno obrezujete. Odrežite vsa dolga stebla, da spodbudite rast v obliki grma in odstranite vse odmrle ali porumenele liste. S temi preprostimi nasveti za nego lahko poskrbite, da bo vaša mimoza uspevala in boste v njeni nežni lepoti uživali še leta. Ne glede na to, kje v stanovanju boste postavili cvet mimoze, boste vsakemu prostoru dodali pridih prefinjenosti.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.