Kako preizkušen bo eden najpomembnejših novih rolls-royceov?

Navdih 09. Mar 202310:00
Rolls Royce
Rolls Royce

Električni avtomobil je že prevozil dva milijona testnih kilometrov, testno obdobje pa še zdaleč ni končano.

Rolls-Royce Spectre je brez dvoma eden najpomembnejših modelov v zgodovini britanske znamke. Po dolgih desetletjih uporabe 12-valjnikov bo namreč prinesel prvi izključno električni pogonski sklop. Ta naj bi bil uresničitev želja številnih njihovih strank, ki si želijo čim bolj mirne vožnje. Da je takšnih kupcev veliko, dokazujejo tudi prednaročila za nov avtomobil, ki so že presegla vsa pričakovanja.

A na avtomobil bo potrebno še nekoliko počakati. Čeprav so pri Rolls-Royceu že razkrili njegovo zunanjost, pa še vedno čakamo na tehnične podrobnosti. Razlog za to je v veliki meri mogoče iskati v dejstvu, da avtomobil še vedno ni zaključil testnega cikla – pa čeprav je prevozil že slaba dva milijona testnih kilometrov po vsem svetu. To je več kot katerikoli drugi avtomobil britanske znamke doslej.

A pri Rolls-Royceu se ne ustavljajo. Načrtujejo namreč, da bo avtomobil prevozil še dodatnih 500.000 kilometrov, zaradi česar so ga zdaj poslali v Južno Afriko. Tam trenutno vlada poletje, vročina pa bo še dodatno postavila njegove zmogljivosti na preizkus.

Rolls Royce
Rolls Royce

Kot pojasnjujejo inženirji, med testnimi vožnjami preizkušajo kar 25.000 različnih funkcij, ki vplivajo na obnašanje vozila in predvsem na udobje med vožnjo. Ob tem skrbijo za drobne in minimalne popravke, ki bodo zagotovili, da bo avtomobil na koncu zvest svojemu imenu.

Sicer pa je pred novincem še kar nekaj nalog. Tako naj bi se še enkrat vrnil v območje polarnega kroga, na Azurno obalo, za konec pa bo prestal še preizkus obnašanja v ”luksuznem” okolju – v središču metropol oziroma svetovnih velemest, kjer ga bo brez dvoma mogoče videvati najpogosteje. Šele nato bo pripravljen na začetek prodaje, predvidene v zadnjem četrtletju leta 2023.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.