Emazing Cake Shop zapira svoja vrata: “Izčrpali smo vse možnosti, druge poti ni”

Navdih 07. Jul 202310:06 4 komentarji
Ema Koselj
Ema Koselj (Foto: @emazingcreationsbyema/INSTAGRAM)

Emazing Cake Shop, butična trgovina s slaščicami, zapira svoja vrata. Kot je zapisala Ema Koselj, ki stoji za sladkimi kreacijami, so se stroški v zadnjih letih toliko zvišali, da "tega ne morejo več obvladovati, popraviti in rešiti". Tako bo trgovinica na Trubarjevi v Ljubljani odprta le še do 31. julija.

Za Emazing Cake Shop stoji Ema Koselj, ki ima na svojem Instagram profilu, na katerem objavlja sladke kreacije, 29.500 sledilcev. Čeprav je prvo torto spekla šele pred približno sedmimi leti, je julija 2020 že odprla trgovinico s slaščicami na Bledu, lani konec maja pa še na Trubarjevi cesti 22 v Ljubljani.

Včeraj je Ema s svojimi Instagram sledilci in strankami delila, da Emazing Cake Shop z 31. julijem zapira svoja vrata. “Razmere na trgu nam že več let ne prizanašajo. Prišli pa smo do točke, ko je poslovanje postalo nevzdržno in situacija ni več obvladljiva. /…/ Izčrpali smo vse možnosti in druge poti za nas več ni,” je zapisala.

Ocenila je, da so se stroški v zadnjih letih postopoma zvišali kar za 350 odstotkov. Če bi šlo le za najemnino prostora, kjer je trgovinica, bi še šlo, a so se zvišali tudi stroški sestavin, materialov, energentov, opreme, računovodstva, dostav, plač … “Tega ne moremo obvladovati, popraviti in rešiti,” je dodala.

Čeprav bi lahko zvišala cen izdelkov, v tem ne vidi rešitve. “Vsi vemo, da nihče ne bo plačal 15 evrov za kos torte,” je zapisala Ema in dodala, da se jim je doslej uspelo spopasti z vsem, kar jim je usoda vrgla na pot, a da je trenutna situacija večja od enega malega človeka.

Upanja za to, da bi Cake Shop še kdaj odprl svoja vrata, Ema ne vidi, o tem je celo prepričana. “Ne ker bi bila pesimistična, ampak ker tak poslovni model ne omogoča dobičkonosnega poslovanja v teh časih, na tak način in pod takimi pogoji.”

Za zdaj so sprejeli le odločitev, da se zapira trgovinica in da zapirajo možnost rezervacij tort in slaščic po naročilu. Kaj to pomeni za njeno podjetje, še ne ve. Novih naročil ne bodo sprejemali, da se bodo lahko posvetili zaprtju trgovinice, prav tako pa še potrebujejo nekaj časa, da se odločijo, kako naprej, je pojasnila.

V začetku avgusta bodo organizirali tudi dan odprtih vrat v njihovem studiu v Mostah pri Žirovnici, kjer bo na voljo odkup opreme, hladilnikov, vitrin, sestavin, pohištva in izdelkov slovenskih ustvarjalcev iz njihove ponudbe.

“Naredila sem vse, da bi naše sanje preživele”

To obdobje je opisala kot obdobje žalovanja. “Vem, da sem naredila absolutno vse, kar je bilo v moji moči, da bi naše sanje preživele. Ampak zato ni nič lažje.”

Na njeni podjetniški poti je bilo več let trdega dela, neprespanih noči, nehumanih razmer, preprek in izzivov, ogromno pridobljenega znanja, pa tudi odrekanj, zapostavljanja družine, zamujenih priložnosti, druženj s prijatelji in praznovanj, je zapisala Ema. A kot dodaja, še vedno verjame, da vse to ne bo zaman.

V enem izmed zapisov v Instagramovih zgodbah je Ema opozorila tudi na zlobne komentarje, kar sicer počne že več let. “Vemo, da je neizbežno, da bo privoščljivcev, kritikov in vsevednežev kar nekaj. Že leta čakajo na trenutek, ko se bodo lahko naslajali nad našim neuspehom. Ampak če si eden izmed njih in to bereš, pomisli, kako podlo je, da nekomu privoščiš najslabše in ga s svojimi komentarji dotolčeš, ko je že tako na tleh. Če ne zmoreš nuditi pomoči ali tolažbe, se umakni, prosim.”

Ob tem je dodala, da bodo odgovorili na vsa prijazna sporočila. “Tudi če bo trajalo dlje časa, da prejmete odgovor – prejeli ga boste. Samo čas potrebujemo.”

Zahvalila se je vsem, ki so verjeli v zgodbo Cake Shopa. “Želela bi se zahvaliti prav vsem, ki ste verjeli v nas še močneje, kot mi sami, ki ste nas spodbujali, ko sami nismo več imeli moči za naprej. /…/ Hvala, ker ste bili z nami. Hvaležni bomo vašega obiska in ljubeče podpore, še zadnjič.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje