Enostaven trik, s katerim bodo vrtnice celo poletje bujno cvetele

Navdih 20. Maj 202418:06 0 komentarjev
vrtnice
Foto: PROFIMEDIA

Cenovno ugodna in naravna rešitev, ki lahko vašemu vrtu prinese izjemne koristi.

Vrtnice so nedvomno ene najlepših in najbolj priljubljenih cvetlic. Njihova lepota, dišava in raznolikost barv navdušujejo vrtnarje po vsem svetu. Kljub temu pa lahko gojenje vrtnic zahteva nekaj truda in pozornosti. Na srečo obstajajo preprosti triki, s katerimi lahko poskrbite, da bodo vaše vrtnice cvetele bujno vse poletje. Eden takšnih trikov je tudi uporaba epsom soli.

Epsom sol, znana tudi kot grenka sol, je med vrtnarji cenjena zaradi svoje vloge pri spodbujanju rasti rastlin, cvetja in zelenjave, pri obnavljanju posušenih rastlin ter pri odganjanju škodljivcev, kot so polži in voluharji, piše hrvaški 24.sata.

Ta vrsta soli je namreč bogata z magnezijevim sulfatom, ki je ključen za tvorbo klorofila, kar rastlinam omogoča intenzivnejšo zeleno barvo. Grenka sol prav tako spodbuja kalitev semen in poskrbi za goste cvetove.

Profesor Neil Mattson z britanske univerze Cornell poudarja, da lahko rastline jasno pokažejo znake pomanjkanja določenih hranil.

“Če listi porumenijo po celi rastlini, je to lahko znak, da potrebuje več sulfata. Če spodnji listi porumenijo med žilami, morda potrebuje več magnezija. Magnezij in žveplo sta nujni hranili,” je pojasnil.

Čeprav sta magnezij in žveplo naravno prisotna v tleh, ju lahko iz različnih razlogov izčrpamo, na primer zaradi pretiranega sajenja in sejanja. V nasprotju z mnogimi komercialnimi gnojili, ki se sčasoma kopičijo v tleh, je uporaba grenke soli bolj fleksibilna, zato je treba z njo ravnati previdno, opozarja profesor. Dodaja tudi, da imajo vrtnice izjemno rade grenko sol, saj zaradi nje postanejo bolj odporne, cvetovi pa so večji in bolj bujni kot pri vrtnicah, ki jim sol ni dodana.

Kako narediti raztopino za vrtnice

Priprava raztopine za vrtnice je preprosta. Dve žlici soli raztopite v približno štirih litrih vode in rastline hranite enkrat mesečno. Za optimalne rezultate lahko sol uporabljate tudi za potresavanje vrtnic. Na vsakih 30 centimetrov višine rastline posujte žlico soli vsaka dva tedna. Dodajanje pol skodelice soli v zemljo ob koreninah vrtnic spodbuja zdravo rast in obilno cvetenje. Poleg tega je priporočljivo korenine vrtnic namočiti v mešanico grenke soli in vode pred sajenjem ali presajanjem, da se rastlina lažje prilagodi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!