Kaj je povzročilo skrivnosten vrtinec na nebu nad Aljasko? (VIDEO)

Navdih 19. Apr 202311:19 0 komentarjev

Navdušeni opazovalci neba nad Aljasko v noči na soboto niso uživali le v severnem siju. Na nebu se je naenkrat pojavil svetlomoder vrtinec, ki je pritegnil pozornost opazovalcev in fotografov. Kaj je povzročilo pojav, ki v marsičem spominja na znanstvenofantastične filme?

Na Aljaski so v noči na soboto na nebu opazili nenavaden pojav. Med migetanjem severnega sija se je na nočnem nebu naenkrat pojavil tudi moder vrtinec. Pojav je hitro pritegnil pozornost opazovalcev neba in fotografov ter sprožil ugibanja, kaj ga je povzročilo.

Znanstveniki so hitro pojasnili, da ne gre za invazijo vesoljcev. Vrtinec je povzročilo odvečno gorivo, ki ga je med poletom izpustila raketa podjetja SpaceX, je za tiskovno agencijo AP zatrdil astrofizik Don Hampton z inštituta Fairbanks Univerze na Aljaski.

“Ko se to zgodi na visoki nadmorski višini, se odvrženo gorivo spremeni v led,” je dejal Hampton. Če to ledeno gmoto osvetli sončna svetloba, jo bo opazovalec na tleh ponoči videl kot nekakšen velik oblak, ki je včasih tudi vrtinčast. Gorivo je odvrgla raketa podjetja SpaceX, ki je vzletela iz Kalifornije, in s približno 25 sateliti na krovu prečkala Aljasko.

Pojav takšnih spiral na nočnem nebu zaradi vse pogostejših vesoljskih poletov ni redek. Podoben vrtinec so januarja opazili na nebu nad Havaji. Kljub temu pa je slikoviti pojav nad Aljasko navdušil fotografe, ki so čudovite posnetke in fotografije delili na družbenih omrežjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!