Kaj lahko razberete iz spalnega položaja svoje mačke?

Magazin 29. Mar 202318:00
mačka
Profimedia

Kaj pomeni, če mačka spi na hrbtu, na omari, v škatli ali na vašem prsnem košu? Marsikaj lahko razberete iz spalnega položaja svoje mačke.

Zvita v klobčič

mačka
Profimedia

Mačke pogosto spijo zvite v klobčič. Na ta način ohranjajo telesno toploto, zato jih v takem položaju manj zebe. S tem tudi ščitijo vitalne organe, kar so prevzele od svojih prednikov, ki so se v divjini morali zaščititi tudi med počitkom.

Na hrbtu

mačka
Profimedia

Kot že omenjeno, mačke nagonsko ščitijo svoje organe. Če spijo na hrbtu, slednji niso zaščiteni, kar pomeni, da se mačka počuti zelo varno in samozavestno.

Na boku

Tudi ko mačka spi na boku, so njeni vitalni organi izpostavljeni. Podobno kot pri spanju na hrbtu to nakazuje na to, da se mačka počuti udobno in varno.

Kakor “štruca”

mačka
Profimedia

Ste kdaj opazili, da vaša mačka skrije svoje sprednje tačke pod telo in spi v takšnem položaju, da je podobna štruci kruha? S tem ohranja toploto in ščiti vitalne organe. Mačke, ki spijo v takem položaju, so lahko sproščene, a so tudi pripravljene, da hitro reagirajo, če se znajdejo v nevarnosti.

Spanje na pohištvu

mačka
Profimedia

Morda vam je nenavadno, ko mačka spi na naslonjalu stola, na policah, omarah ali celo na hladilniku (medtem ko ima v stanovanju na voljo veliko bolj udobna ležišča). A mačke nagonsko izbirajo višje točke za spanje, saj so na ta način varne pred morebitnimi plenilci, obenem pa imajo pogled na potencialni plen.

Na radiatorju

Poleti rade spijo na soncu, pozimi pa je radiator mamljiv vir toplote za mačke. Mačka pa ne bo zaznala, kdaj je vročine preveč zanjo, zato je smiselno, ko imate vroče radiatorje, da zaščitite radiator z brisačo ali odejo, na voljo pa so tudi cenovno ugodna radiatorska mačja ležišča.

Na vaših prsih

Obstaja veliko razlogov, zakaj mačka spi na vašem prsnem košu. Pogosto s tem izkazuje, da vas ima rada ter da vam zaupa in si želi vaše bližine.

Ob vaših nogah

Ko mačka spi ob vaših nogah, to lahko pomeni, da si želi vaše bližine, obenem pa lahko zlahka pobegne v primeru morebitne nevarnosti.

Med vašimi nogami

Nekatere mačke rade spijo med nogami svojih lastnikov. To mesto jim predstavlja varno zavetje in odličen vir toplote.

V škatli

Mačke nagonsko iščejo varna zavetja, zato so tako zelo navdušene nad škatlami. V njih najdejo varnost, obenem pa škatla zagotavlja enostaven izhod v primeru nevarnosti.

Tačke čez oči

mačka
Profimedia

Včasih mačka med spanjem s tačkami pokriva svoje oči. Na ta način želijo svojemu obrazu zagotoviti nekaj toplote, tačke pa lahko delujejo tudi kot zaščita pred močno svetlobo ali prahom.

Spanje z drugimi živalmi

Mačke, ki živijo v skupnem domu, lahko tako uživajo v družbi, da celo spijo skupaj. Tako si zagotavljajo toploto in druga drugo pomirjajo s predenjem. Mačka lahko spi tudi s psom, če mu zaupa in se z njim dobro razume.

Prirejeno po: petmd.com

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.