Kako je živeti v pariškem mikrostanovanju, velikem le 12 kvadratnih metrov

Navdih 04. Mar 202305:57 1 komentar
Pariz, ulice
PROFIMEDIA

Življenje v Parizu je izjemno drago. Mesečni najem 30 kvadratnih metrov velike garsonjere v prestolnici Francije vas bo v povprečju stal od 950 do 2.200 evrov. Zato je vsak centimeter prostega prostora cenjen.

Ne preseneča torej, da so priljubljena tudi tako imenovana mikrostanovanja – približno deset kvadratnih metrov velike enote, ki bolj spominjajo na omaro kot bivalni prostor. V njih navadno ni prostora za kopalnico in stranišče – ​​praviloma sta ta skupna za najemnike v stavbi.

Toda z malo truda in domišljije je mogoče tudi takšna stanovanja spremeniti v prijeten dom, piše punkufer.hr. To je s primerom dokazala arhitektka Julie Nabucet, ki je na osupljiv način preobrazila 12 kvadratnih metrov veliko stanovanje v središču Pariza v četrti Montorgueil.

Celotno stanovanje je en sam dobro zasnovan večnamenski prostor – iz vgradnih polic se lahko izvleče postelja, ki po potrebi služi kot kavč ali fotelj za branje knjig.

Kuhinja je vizualno ločena od spalnice z omaricami iz vezanega lesa, ki skrivajo bojler in zagotavljajo veliko prostora za shranjevanje. V mikrostanovanju sta se našla celo dva kvadratna metra za mini kopalnico, v katero je oblikovalki uspelo stlačiti tuš in straniščno školjko, piše punkufer.hr.

Kako je videti življenje v pariškem stanovanju, velikem vsega 12 kvadratnih metrov, si poglejte v videoposnetku:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje